125 нови работни места на Горна Оряховица отпусна Агенцията по заетостта
125 нови работни места на Горна Оряховица отпусна Агенцията по заетостта / Дарик нюз
125 нови работни места на Г. Оряховица отпусна Агенцията по заетостта
51331
125 нови работни места на Г. Оряховица отпусна Агенцията по заетостта
  • 125 нови работни места на Г. Оряховица отпусна Агенцията по заетостта

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри реновирания дом за възрастни хора с увреждания в Горски Горен Тръмбеш. Заедно със социалния министър лентата прерязаха областният управител доц. Пенчо Пенчев и горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев. Министър Младенов остана доволен от  направеното в дома.

Сградата бе обновена по проект „Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на обекти от социалната инфраструктура в Община Горна Оряховица", финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007 - 2013 г.

Първоначалната му стойност беше 1 737 669 лева, но след процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности се редуцира до 908 418 лв. Домът в Горски Горен Тръмбеш е открит през 1968 г. и предлага социални услуги на възрастни хора с намалена трудоспособност над 50 %. В момента капацитетът му е 50 места и има 47 обитатели.

Разположен е в масивна двуетажна постройка, която доскоро не беше пригодена за хората с увреждания. След реконструкцията вече разполага с асансьор, което е изключително облекчение за персонала и трудно подвижните обитатели. Другите дейности, извършени по проекта са топлоизолация на покрива и реконструкция на покривната конструкция; ремонт на фасадите; подмяна на дървената дограма с PVC; топлоизолация по стените; реконструкция на ел. инсталацията; ремонтиране на ВиК инсталацията; монтиране на кухненска асансьорна платформа; изграждане на кухненска вентилационна система; полагане на фаянс на подова настилка; доставено е и монтирано ново оборудване.

Управителят на социалното заведение Светла Ангелова се оплака на Тотю Младенов от липса на квалифицирани медицински кадри, които да се грижат за хора с тежки увреждания. Министърът похвали горнооряховският кмет за усилията му при реализацията на проекти в социалната сфера. Той съобщи, че искането на инж. Добромир Добрев от Агенцията по заетостта на 125 работни места за дълготрайно безработни, чиито вазнаграждения ще бъдат осигурени от държавата, е удовлетворено. Планира се и увеличаване с поне 10% на възнагражданията на работещите в домовете.

Чуйте повече от министър Младенов в звуковия файл.

Като пример за придобивки беше изтъкнат факта, че общината поема транспортните разходи на служители в домове.

Освен ремонт на Дома в селото проектът включваше и енергийно-ефективна реконструкция на „Домашен социален патронаж", изграждане на мултисензорна зала и модернизиране на Център за деца и възрастни и Център за деца в Горна Оряховица, които също бяха посетени от министър Младенов. Той се срещна още с ръководството и работниците на „Захарни заводи" АД.  Министърът избра да посети един от най- големите работодатели в областта, тъй като наскоро ръководството на рафинерията е дало позитивен пример в социална посока, разкривайки 75 нови работни места.