Затворници борят стреса с йога
Затворници борят стреса с йога / netinfo
13 души, излежаващи присъдите си във Варненския затвор, получиха дипломи за успешно изкаран курс по усвояване на техниката “Сударшан Крия”, който се организира от международната фондация “Изкуството на живота”. Ръководител на курса е хърватката Соня Кардич, която обясни, че “Сударшан Крия” и съпътстващите я практики намаляват нивото на стреса, влияят благотворно върху имунната система, понижават нивото на холестерола в организма, облекчават хроничното безпокойство и подпомагат мозъчната дейност, с което цялостно подобряват здравословното и емоционалното състояние на лишените от свобода.

Продължителността на курса е една седмица по четири часа дневно. Освен във Варненският затвор, такива курсове вече са проведени в Пловдивския и Старозагорския затвор. Предстои лишените от свобода в Софийския затвор също да се докоснат до тънкостите на йогата.

От 1992 г. досега тази програма е достигнала до повече от 135 000 затворници по света и е променила живота им, тъй като позволява да вземат съдбата си в собствени ръце, обясни Соня Кадич. Програмата се провежда в стотици затвори в Индия, САЩ, Южна Африка, Камерун, Малави, Намибия, Дубай, Косово, Хърватска, Дания, Великобритания, Сингапур, Нова Зеландия, Русия, Австралия и Полша.

“Изкуството на живота” е една от най-големите международни хуманитарни организации, чиято дейност има за цел да усъвършенства човека като личност и да го насърчи да работи в полза на обществото. Като НПО, организацията работи със специален статут на консултант Икономическия и обществения съвет на ООН, участва в работата на множество организации, включително и на Световната здравна организация.