Защо таймерите на варненските светофари понякога се изключват
Защо таймерите на варненските светофари понякога се изключват / снимки: Дарик Варна

Таймерите за обратно броене по светофарите се изключват и самосверяват на всеки кръгъл час. В такъв момент може броячите някъде да не работят. В рамките на 5 до 10 секунди те се самосверяват и влизат отново в режим. Това обясни за Дарик Павел Кюрчев, директор на общинско предприятие ТАСРУД (Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение).

След направена профилактика, в момента всички таймери са по местата си, увери шефът на предприятието, което поддържа системата за регулиране на уличното движение.

По-новите светофарни уредби във Варна имат подгряваща и охлаждаща системи на контролерите. За по-старите обаче студеното време създава проблеми. Заради ниските температури преди няколко дни се е изключил светофарът на кръстовището на бул."Сливница" с ул."Отец Паисий". Наложило се е системата да бъде подгрявана и рестартирана.

Все още не е ясно как ще функционират таймерите след като влезе в действие скоростното автобусно трасе (BRT коридора) от „Владиславово" до „Почивка".