/ dariknews.archive
Националната онкологична конференция „МОРЕ 2017” ще се проведе в курорта „Златни пясъци”. Тя е осма поред и е част от националната програма „МОРЕ – абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти”. Темата тази година е "Предиктивни биомаркери в Онкологията".

Тази година конференцията се провежда под егидата на Община Варна. Предишните седем издания бяха посветени на най-актуалните онкологични проблеми (белодробeн рак, рак на дебело и право черво, невроендокринни тумори, рак на простата, рак на гърда и на яйчници, кожeн меланом, детски нефробластом, тумори на глава и шия, психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията) и публикуваха първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести. 

Водещ предмет на тазгодишната конференция са предсказващите биомаркери за всичкизлокачествени тумори и кръвни болести, т.е. комплексът от биологични параметри, които определят избора и ефективността на всяко противотуморно лекарство. Върху този документцяла година преди това работи експертен борд от хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната. 

Подобен панел се събира за първи път и включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с предиктивни биомаркери: молекулярни биолози, патолози, генетици, химиотерапевти, хематолози, нуклеарни медици, и др. 

Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран и приет на конференция „МОРЕ 2017”, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари-онколози.