/ live.varna.bg
Варненският кмет увери, че охранителният канал по новия булевард "Левски" е така проектиран, че да поеме  дъждовната вода при обилни валежи
Вече има избран изпълнители и са издадени разрешения за строеж за нови 3 пътни ремонта във Варна. Започва пълна рехабилитация на старата част на бул. ”Левски”, на бул. ”Народни будители” на входа на кв. ”Аспарухово” и на бул. ”Осми приморски полк” в посока кв. ”Виница”. Това обяви кметът на Варна Иван Портних на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към местния парламент. 

Част от проекта за рехабилитация на старата част на бул. ”Левски” е промяна на трасето на канализацията. С реализацията му ще се реши проблемът с наводняването на подлеза на базар „Левски”, отбеляза кметът. 

100 млн. лв. са необходими, за да се спаси Варна от наводнения при силен дъжд

След като бъде завършено новото трасе на бул.”Левски” ще се намалят пораженията при дъжд в централната част на Варна, тъй като охранителният канал по трасето ще поеме стичащата се водна маса по бул.”Цар Освободител” и улиците „Подвис” и „Прилеп”, изтъкна още Портних.

Варненският кмет увери, че охранителният канал по новия булевард е така проектиран, че да поеме  дъждовната вода при обилни валежи. Така Портних отговори на опасенията на общинския съветник Светлан Златев, че водосборът на новото трасе няма да може да издържи при дъждове като този на 4 юни. 

Пороен дъжд превърна улиците във Варна в реки (СНИМКИ)

Дъждовната канализация в подлеза на ул.”Шипка” не е била запушена при големия дъжд миналия понеделник. Това доказва и бързото оттичане на водата след спиране на валежите, обясни варненският кмет. Той уточни, че под подлеза минава битов колектор със сериозен диаметър, който при сериозни валежи става основна предпоставка за наводняване на съоръжението.

Алтернативно трасе за този колектор обаче няма. Напрежението там ще се намали след изграждане на нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на Варна.

Отстраняването на пораженията по градската инфраструктура ще приключи до дни. В район „Одесос” щети са нанесени още по ул. ”Стефан Стамболов”. Разчистени са наносите по улица „Цариброд”, която беше наводнена, отчете зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов.

В район „Приморски” интензивните валежи са нанесли щети на 1272 кв. м. настилки, като възстановяването там ще приключи утре

В „Младост” основната щета е била по бул.”Република. Във „Владислав Варненчик” описаните щети са за 440 кв. м., половината от които вече са възстановени. 

За сметка на фирмите изпълнители ще са щетите по обектите в строеж. Сред тях са ремонтът на отсечката около Летния театър. Инж. Иванов разкри, че водите са нарушили 18 кв. м. тротоарна настилка и 3 линейни метра бордюри по бул. „Приморски”. По бул. ”Цар Освободител” са отчетени 165 кв. м. пропаднал тротоар и извлечен хумус от градинките между платната.  

По ул.”Ана Феликсова” във „Възраждане” водните потоци са увредили 195 кв. тротоарни плочи и 34 метра бордюри. Там възстановяването на щетите също ще е за сметка на фирмата изпълнител. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК