/ live.varna.bg
Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени днес на официалната церемония в зала „Пленарна“ на Община Варна.

"По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май,  и тази година имам чест да бъдат част от церемонията по връчване на награди „Варна“! Според нашите архиви за първи път този приз се дава през далечната 1984 г. и вече над 3 десетилетия Община Варна отличава  дейци на образованието и културата, номинирани от граждани,  неправителствени организации,  научни и творчески колективи. 
 
Това е наградата на гражданите на Варна! Поздравявам тазгодишните носители на приза, нека все така упорито и всеотдайно работят за града ни. Нека си пожелаем всяка година награда Варна да намира своите достойни притежатели. Защото Варна е богата с успели и талантливи хора!". Това заяви кметът Иван Портних, който заедно с председателя на ОбС Тодор Балабанов връчиха почетните символи на наградените. „За мен е удоволствие да съм днес сред Вас, наградените с награда „Варна“, които я заслужихте със своя талант, със своя труд”, каза Тодор Балабанов.
 
Тази година с решение на ОбС-Варна с награди са удостоени:

Голямата награда „Варна” получи Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.. 

В областта на културата:

В раздел „Литература“ - Панкo Анчев, за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).
С награда „Варна” за „Изобразителни изкуства” бе отличен Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба (скулптура и рисунка) през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. 

Наградените в раздел „Театър“ са Симеон Лютаков – за ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и актрисата Цветина Иванова – за ролята й в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.
 

награди Варна
live.varna.bgВ раздел „Музика” колективната награда бе присъдена на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България, с диригенти кап. III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов. В същия раздел с индивидуална награда „Варна” бе удостоен и  Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, за изключителни постижения в областта на музиката. 

В раздел „Опера” награда „Варна” бе присъдена на балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна, за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“, с хореограф Светлана Тоншева.

В раздел „Танц” индивидуална награда „Варна” получи  Милена Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, спечелил редица награди и номинация за Световната танцова купа. В същия раздел колективната награда „Варна” отиде при Академичния танцов театър „Черноризец Храбър”, с художествен ръководител проф. Петър Ангелов - за ярки постижения в танцовото изкуство.

В раздел „Кино”  награда „Варна” получи екип на БНТ Варна, за документалния филм „Около света за 202 дни“, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.
Награда „Варна” в раздел „Журналистика” бе връчена на Емилиян Ялъмов за отразяване на културния живот в Община Варна и за филмите на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

В Системата на предучилищното и училищно образование: 

Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Илиян Кънчев - ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Той е постигнал отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в разширения национален отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.
 

награди Варна
live.varna.bg„Ученик на годината в областта на професионалната подготовка“ получи Стефчо Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

 “Учител на годината” в областта на предучилищното образование стана Валентина Александрова - старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. „Учител на годината” в областта на основното образование - Севдалина Атанасова, старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“.  „Учител на годината” в областта на средното образование -Елена Димитрова, старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка е Тодор Тодоров, старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“.  

Наградата за „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ получи   ДГ № 31 „Крилатко“, с директор Елена Ташева, а в областта на основното училищно образование - ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Велянова.. 

Награда „Варна“ за „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена получи IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Тотева.

Носители на Награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование:

В областта на „Хуманитарните науки“  с индивидуална награда „Варна”  бе удостоена проф. д.ф. Виолетка Тачева за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център.

Колективна награда се присъжда на екипа на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, с ръководител д-р Калин Михов за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна.

В областта на „Природните науки“  награда „Варна”  се присъди на научен колектив, с ръководител доц. д-р Валентина Тодорова, за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно Рамкова Директива за Морска Стратегия (ISMEIMP)“.

В областта на „Обществените науки“  с награда „Варна”  бе удостоен ”  проф. д-р Росен Николаев за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“.
Колективна награда „Варна”  се присъди на научен колектив,  с ръководител капитан II ранг, проф. д-р Мирослав Цветков за научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“.

В областта на „Техническите науки“ индивидуална награда „Варна” е за проф. д.т.н. Николай Джагаров за научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. А колективната награда е за научен колекти,в с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” за проект Студентска лаборатория „Варна - град за хората“ съвместно с община Варна.   

В празничната програма се включиха хор „Морски звуци” при хорова школа „Проф. Марин Чонев”, с диригент Росица Щерева, и вокален ансамбъл „Звездни струни”.