/ Дарик Варна
Двете бараки са построени през 1972 г. от Строителни войски
Бараки, строени преди близо половин век, ще бъдат съборени, за да бъде построен на тяхно място нов корпус на Целодневна детска градина „Карамфилче“. Това стана ясно по време на церемонията по първа копка на новата сграда.

Двете бараки са построени през 1972 г. от Строителни войски, разкри директорът на забавачницата Сийка Лефтерова. По думите й в момента в Цветния квартал има въпиюща нужда от места в детските градини, тъй като в района има ново строителство и много млади хора се местят тук. „Децата са повече от местата”, коментира Лефтерова.  

Нова детска градина на мястото на половинвековни бараки
Дарик Варна

Докато трае строежът, 56 деца от двете първи групи на „Карамфилче“ ще бъдат преместени в „Калина Малина” и „Мечо Пух” в кв.” Чайка”. Една втора група с 26  временно ще са в Детска градина „Дружба” в кв.”Левски”.

Новата сграда на ул. ”Карамфил” ще е с капацитет за 4 групи и 100-120 деца. Ще разполага с многофункционален салон, асансьор за трудноподвижни деца, а отвън ще има нови площадки.  

Инвестицията е в размер на около 1.5 милиона лева общински средства. Срокът за изграждане на новия корпус на „Карамфилче” е една година, посочи кметът на Варна Иван Портних.

На първата копка, освен кмета на Варна, бяха зам.-кметът Христо Иванов и Лилия Христова - шеф на дирекция "Образование и младежки дейности" Дарик Варна

Тази година ще бъдат обновени 3 детски градини със средства по Оперативна програма „Региони в растеж”. Съвсем скоро ще започне изграждане на нова сграда за детската градина в кв.”Виница”. Старата сграда се оказа конструктивно опасна и затова беше съборена. Вече има избран изпълнител. 

„Положихме много усилия с изграждането на нови детски градини и вътрешна оптимизация да решим въпроса с местата в детските градини. Към днешна дата можем спокойно да кажем, че сме се справили в огромна степен с тази задача”, коментира градоуправникът. 

Кметът Иван Портних и шефът на образователната дирекция Лилия Христова се снимаха за спомен с работещите в детска градина Дарик Варна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК