/ dariknews.bg/ архив
Проблемът в общинските болници датира от много години, тъй като там клиничните пътеки са недофинансирани. Проверки показват, че варненските ДКЦ-та непрекъснато трупат задължения. Това разкри зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. 

Във Варна има ДКЦ-та, които не са изплащали обезщетения при пенсиониране, дължат суми на НОИ и контрагенти, дори и за електричество, твърди д-р Павлова. Общинските ДКЦ-та досега винаги са били на втори план, но е време местните администрации да се стреснат и да се промени политиката, смята тя. 

Трябва да има нормативна възможност общините да се грижат за своята собственост, а в момента такава липсва, посочи специалистът. По закон, щом Здравната каса финансира общинските лечебни заведения, няма как те да се подпомагат на местно ниво.

Заради университетските болници Варна е един от градовете, в които пациентите могат да разчитат на достатъчно лекарска помощ, за разлика от други, в които липсват джипита и практиките се претоварват. Докато средно за страната осигуреността със здравни грижи е 41%, в морската столица е 48%.

Тъй като младите лекари специализират именно в университетските болници, във Варна съсловието не е толкова застаряващо както на други места, коментира зам.-председателят на БЛС. Въпреки това, една трета от лекарите, които работят като общопрактикуващи, са на възраст над 50 години.