училище Васил Левски Варна
училище Васил Левски Варна / снимка: Фейсбук
Родители на деца от варненското училище "Васил Левски" излизат днес на протест. Те настояват да им бъде представен план за ремонта на сградата, която е обявена за опасна. В края на миналата година тя беше запечатана, а учениците бяха пренасочени.

Сградата на училище „Васил Левски“ беше построена през 2012 г. на принципа на публично-частно партньорство след сключване на договор между Община Варна и „Стоянстрой“ ЕООД. 

От общината вече са сезирали прокуратурата за некачественото строителство. Възложеното обследването е установило, че констативният акт 15 на сградата „не отговаря на истината за изпълнението на строежа - извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“.

Част от проблемите в конструкцията на сградата са: несъответствие/смяна на основния конструктивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено изпълнение на най-дълга носеща греда; намалена носеща способност за вертикални натоварвания и несъответстваща на заложената в основния конструктивен проект от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се увеличава почти двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това допринася за значително претоварване на отслабената стълбищна плоча; установени процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; неправилно изпълнение на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на конструкцията.