/ www.varnacouncil.bg
Община Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат отношенията си в области от взаимен интерес. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество и разбирателство, който двата града предстои да подпишат.

Общинските съветници от ПК „Европейски   въпроси и международно сътрудничество“ одобриха текста на документа и дадоха зелена светлина за подписване му, чиято цел е да служи като основа за надграждане и развитие на партньорството между Варна и Хайфа. Двата града ще насърчават сътрудничеството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.  

Връзките между различни институции от Варна и Хайфа имат над 25-годишна история. През това време са реализирани многобройни инициативи в сферата на здравеопазването, образованието, иновациите, сигурността и др., казва проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България, който е инициаторът за задълбочаване на сътрудничеството.

Другият град, с който Варна иска да развие по-активни контакти, е Охрид – важен туристически, икономически и културен център в Република Македония. Добър пример за партньорство са ежегодните семинари на Фондация „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Те дадоха съгласието си Община Варна да започне работа по установяване на двустранни отношения и подписване на меморандум за сътрудничество, в който да бъдат дефинирани конкретни теми за партньорство.

На днешното заседание беше обсъдено и евентуално бъдещо побратимяване на варненския район „Одесос“ с община на град Трабзон, Турция. Турската страна е получила покана от Брюксел да кандидатства по  европрограма за субсидиране на побратимяването на градове между Турция и държави от Европейския съюз. От Трабзон са избрали „Одесос“ да е един от тези райони. Ако проектът получи одобрение от управляващия орган,  ще бъде подписан договор за побратимяване.