/ Дарик Варна
Месечното възнаграждение на омбудсмана да е двукратният размер на средната брутна месечна заплата в общинската администрация, а мандатът му - 3 години, предлага съветникът от БСП Христо Боев
За омбудсман на Варна да бъде избран български гражданин с висше образование и степен магистър, живял на територията на общината най-малко през последните 5 години и с поне 10 години трудов стаж по специалността. Това се посочва в проекта за Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Варна. Той бе внесен в деловодството на Общинския съвет в началото на май от общинския съветник от БСП Христо Боев.

Според проектодокумента, за градски омбудсман ще може да бъде избиран пълнолетен български гражданин, който не е поставен под запрещение, неосъждан, с високи  професионални и нравствени качества.

В проектодокумента има член, който изисква след встъпване в длъжност общественият посредник да не бъде член на политическа партия, да не участва в търговски дружества и да не работи по друго трудово правоотношение, освен като преподавател във висше училище.

Общественият посредник да се избира от местния парламент чрез процедура по номинация. Комисия от 7 общински съветници ще отсява подадените документи и ще предлага до 3 номинации на местния парламент, който с таен вот и с 2/3 от подадените гласове трябва да определи омбудсмана. Според внесения проект, мандатът на обществения посредник ще бъде 3 години, като може да бъде преизбиран само за още един мандат. 

Създаването на тази институция в община Варна ще подобри диалога между гражданите и местната администрация и ще способства за постигане на необходимото равновесие между правата на хората и управлението на общината, мотивира предложението си Христо Боев.  

Органите на местното самоуправление и местната администрация ще са длъжни да оказват съдействие на обществения посредник при установяване на нарушения по жалби на граждани и организации. Местните власти ще са длъжни да представят сведения и данни на градския омбудсман в срок до 14 дни от поискването им. 

Сред правомощията на  местния омбудсман ще е и уведомяване  на прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление от общ характер. Общественият посредник ще бъде длъжен да не разгласява обстоятелства, които представляват държавна, служебна или търговска тайна, както и лични данни за гражданите и организациите, които са му станали известни във връзка с осъществяване на правомощията му. 

Анонимни жалби и сигнали, както и такива, съдържащи данни за нарушения, извършени преди повече от 2 години, няма да се приемат. Действията на омбудсмана ще са безплатни за потърсилите го граждани и организации. Той ще носи отговорност за нарушаване на правата и интересите на гражданите, нарушаване на изискванията за конфиденциоалност и за прояви на незаинтересованост и необективност. 

Месечното възнаграждение на омбудсмана ще е двукратният размер на средната брутна месечна заплата в общинската администрация. Предвижда се да има двама сътрудници/експерти, които да получават 80 на сто от възнаграждението на местния омбудсман. Средствата се осигуряват от бюджета на Община Варна. Местната управа ще бъде длъжна да осигурява помещение за офис и необходимото оборудване. Според Боев, Община Варна няма да бъде затруднена с осигуряването на заплащането за дейността на омбудсмана. 

„Проектът, който съм внесъл, не е „свещена крава. По него може да има дебат, може да има дискусия, може едно или друго нещо да бъде променено. Но въпросът е, че този вид обществени отношения се нуждаят от регламентация и колкото по-рано това стана част от действащото право, толкова по-добре”, смята юристът Боев. Той е оптимист, че до края на годината Варна може да се сдобие с обществен посредник,въпреки че предложението е на представител на опозицията в местния парламент.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общинският съвет може да избира обществен посредник, като това става с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници. Възможността е в сила още от 2003 г., като посредникът между интересите на гражданите и местната власт става в рамките на безплатна и по-гъвкава процедура. 

В морската столица от години има омбудсман, но той защитава правата само на хората с увреждания. Още през 2008 година бе внесено предложение за обществен защитник във Варна, но идеята бе отхвърлена  с аргумента, че в местния бюджет няма пари за заплати. През 2013 година в Общинския съвет бяха внесени два проекта за дейността на обществения посредник, но те така и не стигнаха до обсъждане в зала „Пленарна”. 

От 265 общини в България само в 14 има обществени посредници. Местен омбудсман има в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен, Русе, Кърджали, Казанлък и Кюстендил, както и в по-малки общини като Банско, Батак, Чирпан и Пещера.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК