/ Dariknews.bg, архив
"Градски транспорт" може да излезе на печалба след пресичане на нелоялната конкуренция на такситата
Янко Станев пред Дарик за общинската икономика
95272
Янко Станев пред Дарик за общинската икономика
  • Янко Станев пред Дарик за общинската икономика
Общинските фирми са в лоша среда, защото корупционните възможности на техните конкуренти са по-големи, заяви в студиото на Дарик Варна зам.-председателят на местния парламент в морската столица и градски лидер на СДС Янко Станев.

Той даде за пример частни траурни агенции, чиито агенти „висят в болниците и използват скръбта на близките на покойниците”. Заради такива практики пазарният дял на „Обреди” за последните 10-15 години намалял от 75 % на 38 %.  

Служители на ДАНС са проверявали варненска общинска фирма, каза още Станев, който обаче не пожела да разкрие името на дружеството. Той се обяви прокуратурата да влезе и в други фирми, както поиска колегата му в Общинския съвет Борислав Гуцанов (БСП) за „Градски транспорт”.   
 
„За да увеличим приходите на „Градски транспорт”, трябва да се вдигне цената на билетчето. Няма как фирма с такава цена на билетчето да е на печалба. Ние не търсим печалба, а баланс. От общинските фирми искаме да осъществяват дейност, която в повече случаи е и социална, а в същото време те са икономически субекти и търсят по-голяма печалба.

Общинската икономика е стълб в социалната политика и в голяма степен тушира несправедливостите в обществото, които се получават заради неравенството”, коментира Станев. Той добави, че „Градски транспорт” може да излезе на печалба след оптимизация на транспортната схема и пресичане на нелоялната конкуренция на такситата. 
 
Янко Станев се обяви против това ДКЦ-тата да бъдат търговски дружества, тъй като за разлика от частните здравни заведения не могат да връщат пациенти. Според него здравеопазването във Варна е низвергнато и като пример посочи, че лечебните заведения в Пловдив получават от Здравната каса два пъти повече пари.
 
Въпросът за приватизация на общински фирми не стои на дневен ред, добави Станев, който подкрепи намеренията за ревизия на приватизационните сделки.  
 
Целият разговор с Янко Станев е в прикаченото аудио.