/ live.varna.bg
Няколко законодателни инициативи предложиха представители на дамски организации по време на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във Варна. Срещата се състоя по инициатива на кмета Иван Портних и в нея участваха представители на Асоциация „Да съхраним жената“, Зонта клуб, Inner Wheel Club. На разговорите присъстваха още областният управител Стоян Пасев и депутатът Емилия Милкова.

"Ние приветстваме приемане на Закона за доброволчеството. Във взаимоотношения с наши партньори от Европа сме установили, че този закон действа много мобилизационно, не само за младежите, но и за възрастните хора, които са едни от най-солидните доброволци", заяви по време на срещата председателят на Асоциация „Да съхраним жената" Йорданка Ненчева.

Тя посочи още, че е организацията предлага и настоява да се приеме Закон за възрастните хора. Работим с юристи, дали сме препоръки към Министерски съвет и правните комисии. Това е един социален закон, персонален за определена категория от населението, която е крайно незащитена, допълни Ненчева.

Дамите поискаха още промени в Закона за закрила на детето. Според тях трябвало да се работи в посока да не се отнемат автоматично деца от семействата им и да се настаняват в приемни семейства, особено в случаи, когато единият родител почине.  

„Благодаря Ви за това, което правите", обърна се Цвета Караянчева към дамите от сдруженията. "Хубаво е, че сте обединени, че сте заедно и е достойно за възхищение това, което успявате да направите в полза на обществото чрез подкрепа за най-уязвимите наши съграждани", подчерта тя.

Председателят на Народното събрание се ангажира да отнесе въпросите на представителките на неправителствения сектор към народните представители от ресорните парламентарни комисии, както и чрез кмета Иван Портних да върне информация към дамските организации.