Д-р Лидия Маринова
Д-р Лидия Маринова / netinfo
Личните лекари трябва да докладват за случаи, в които родители родители отказват имунизация, за да се следи броят на децатав риск
Страхът, че от ваксинации при децата могат да се получат увреждания, е силно преувеличен. Проблем може да се получи само при неправилното й поставяне. Това заяви в интервю за предаването на Дарик „Зала Пленарна” д-р Лидия Маринова, председател на общинската комисия „Социални дейности и жилищна политика”. Като педиатър с над 35 години стаж и хиляди поставени имунизации, тя заяви, че досега не е имала случай на дете с получено увреждане.

Според д-р Маринова основната грешка е, че детето не се преглежда добре преди имунизация. То трябва да е абсолютно здраво и седмица назад да не е имало проблем със здравето.

"Благодарение на ваксинациите  на деца в световен и национален мащаб забравихме много от болестите, които бяха бич за детската смъртност и инвалидизация", изтъкна специалистът.  

Рискът за имунизирани деца при контакт с неимунизирани техни връстници е минимален. Опасно е по-скоро за някои възрастни, тъй като някои от имунизациите се правят от 90-те години на миналия век.

Д-р Маринова разказа, че родители са я търсили, за да ги насочи към личен лекар, който ще се съгласи да не прави имунизации на децата им. „За мен това е престъпление - да не си имунизираш детето. И едва ли ще намеря колега, който ще се съгласи."
Д-р Маринова призова колегите си да докладват за случаи на деца, чиито родители са отказали задължителна имунизация, за да може да се следи броят на децата, подложени на риск.

Д-р Лидия Маринова коментира и проблемите с Тубдиспансера. Вариантът лечебното заведение  да бъде преобразувано в звено към една от двете големи варненски болници и обсъждан с двама здравни министри. Досега обаче има  само устни обещания, разкри д-р Маринова. Тя уточни, че сградата на Тубдиспансера на ул.”Мануш войвода” е собственост на Общината, но лечебното заведение е под управление  и на финансиране от здравното министерство. До момента Община Варна е субсидирала губещото здравно заведение с близо 2 милиона лева.
Д-р Маринова е на мнение, че туберкулозата не бива да се пренебрегва като потенциална опасност, още повече че заради бежанския поток няма как да знаем колко неимунизирани влизат в страната ни. " Бежанците нямат в родните си страни задължителни имунизации и при тях рискът от зарази е по-голям", допълни тя.

Политиката по отношение на малцинствата е балансирана, смята д-р Маринова. Прави се всичко възможно те да бъдат интегрирани. Най-важното е тази група да се образова, да е повиши здравната им култура и да се научат да работят.

При следващо събаряне на незаконни постройки в „Максуда” ще се постъпи по същия начин като при първия етап от премахване на незаконно изградени жилища в ромската махала.

„Не можем и не сме длъжни да осигурим общински жилища на хора, които не са от Варна и не са законно настанени”, заяви д-р Маринова. Тя обаче уточни, че законът изисква за срок до месец тези хора да бъдат приютени и подпомогнати.  

В момента по райони върви проверка за това колко от общинските жилища са обитаеми и какви са задълженията на наемателите. Общината разполага с 1444 социални жилища. но  някои от тях „плачат” за ремонт. В същото време молбите за настаняване в общинско жилище са над 2000, разкри председателят на общинската комисия „Социални дейности и жилищна политика”.