/ Дарик Варна
Бул. "Приморски" не е въведен в експлоатация, но се използва
Божидар Чапаров
97804
Божидар Чапаров
  • Божидар Чапаров
Общинската администрация трябва да осъществява по-засилен контрол върху случващото се във Варна с помощта на експертни комисии, в които да влизат и общински съветници. Това заяви във варненския ефир на Дарик Божидар Чапаров – председател на комисията по благоустройство и комунални дейности в Общинския съвет.
 
По негови думи, съветниците не могат да контролират пряко дейностите, тъй като нямат право да участват в комисии, формирани по Закона за обществените поръчки.
 
„Парадокс е, че през нашата комисия преминават за одобрение План-сметка за дейност чистота, както и капиталовата програма. Когато се гласуват средствата, общинските съветници нямат право да участват в комисии, формирани по Закона за обществените поръчки.

Доц. Антоанета Цветкова: С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници

Така контролът не може да е ефективен, а само последващ. А колкото по-прозрачно е всичко, толкова повече гражданите и администрацията ще бъдат по-спокойни”, коментира Чапаров, според когото обаче подобно предложение едва ли би срещнало подкрепа.
 
В План-сметка чистота за тази година има заложени по половин млн. лв. за почистване на шахти и канали, посочи Чапаров.
 
„Едно от нещата, които не успяхме да гласуваме в комисията, е създаването на работна група, която да провери кои фирми работят и как са спечелили обществените поръчки, какви са гаранционните срокове.

При някои са надделели политически пристрастия и не бе прието да се формира такава комисия”, добави съветникът, като припомни, че на последното заседание беше предложено създаване на комисия за оценяване на щетите по бул. "Приморски" от наводнението на 4 юни, но предложението не бе прието.
 
Общинарят изрази и недоволство от факта, че обекти, които не са официално въведени в експлоатация, се ползват от варненци, като даде пример именно с бул. "Приморски". Той реторично попита кой би понесъл отговорност, ако някой пострада при възникване на инцидент.

Целият разговор с Божидар Чапаров е в прикаченото аудио.