Във Варна вицепремиерът по икономическата и демографска политика участва в първото заседание на Областния консултативен съвет по туризъм
Във Варна вицепремиерът по икономическата и демографска политика участва в първото заседание на Областния консултативен съвет по туризъм / Дарик Варна
МВР да упражнява контрол и санкционира при неспазване на нормите за шум.  При установен наднормен шум се предвижда затваряне на заведения и изземване на озвучителни уредби. Това предвижда законопроект, свързан с шума и вредните въздействия от него, заяви във Варна вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. 

Целта е въвеждане на по-ефективни мерки при контрола върху превишени норми при озвучаване и живата музика, особено в курортните райони. Мерките ще бъдат насочени и към шума в жилищни сгради.

„До момента отчетохме една неефективност, когато няколко институции контролират един и същ процес. Понякога е трудно, а понякога дори и невъзможно да се наложат ефективни санкции”, мотивира се вицепремиерът.

Проектозаконът е изцяло готов. Предстои да бъде разгледан и съгласуван с министерствата. След като бъде разгледан в Министерски съвет, ще бъде предложен за гласуване и в Народното събрание. Това вероятно ще се случи още в края на февруари. Ще бъде спазено изискването за 30-дневен срок  за обществено обсъждане, посочи Симеонов.

Подготвят се и промени в Закона за черноморското крайбрежие, свързани с  преместваемите обекти. Ще се регламентират дейностите, които ще могат да се извършват в обектите, а главният стремеж е тяхното драстично намаляване, изтъкна заместник министър-председателят.
Ще бъдат заложени условия преместваемите обекти да отговарят на елементарни изисквания на санитарните власти, за да не могат на плажа да се предлагат чевермета и  шкембе чорба, посочи Валери Симеонов. 

 „Аз не мога да приема, че пред лъскавия ресторант, в който са инвестирани милиони левове и е на много по-високо ниво от средните ресторанти в Европа, пред него ще сложиш дюнер или вендинг машина. И вътре ресторантът ще е празен, а отпред прошляците, полупияните англичани и шведи се редят за дюнера и евтината ракия”, коментира Симеонов.

Той заяви, че негова основна задача като вицепремиер е да направи необходимото и възможното туристическият продукт на страната ни да бъде по-скъп. Това ще повиши много сериозно приходите на хората, които се занимават с туризъм, а така също и приходите на държавата. 

„Към България да не се ориентира шлаката на Европа, а да се ориентират по-платежоспособни туристи. Не можем да продължаваме с този евтин туризъм, с едно надбягване по ниски цени”, отбеляза той..

На финала е процедурата по избор на изпълнител за въвеждане на Единна туристическа информационна система, обяви вицепремиерът. По негови думи  България е единствена  страна в Европа, която няма действаща такава система. Тя ще задължава местата за настаняване да подават данни за посетителя веднага след настаняването му. Информацията ще постъпва в полицията и НАП. Чрез нея, освен изчистване на сивия сектор, ще се гарантира и сигурността в туризма.

Кабинетът подготвя и законопроект за българските ценности и уникати. Предвижда се да бъде съставен регистър на национално, областно и общинско ниво, като съответните институции ще определят кои са уникалните предмети, явления, обекти, културни мероприятия за съответния регион. Когато се изготви регистърът, те ще бъдат патентно регистрирани и защитени, за да не бъдат имитирани и репликирани в други държави. 

Във Варна вицепремиера по икономическата и демографска политика участва в първото заседание на Областния консултативен съвет по туризъм. Такава структура ще действа във всички области, а Варна е първата, в която се учредява.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК