Временният кмет на Варна Пейчо Пейчев: Подготвяме се за избори и за зимния сезон
Временният кмет на Варна Пейчо Пейчев: Подготвяме се за избори и за зимния сезон / bgsniper.com
Временният кмет на Варна Пейчо Пейчев: Подготвяме се за избори и за зимния сезон
81994
Временният кмет на Варна Пейчо Пейчев: Подготвяме се за избори и за зимния сезон
  • Временният кмет на Варна Пейчо Пейчев: Подготвяме се за избори и за зимния сезон

Основната задача пред общината е организацията за изборите, както и подготовка на всички обществени сгради за зимния период. От особено значение е да се проверят отново всички канали, дерета и шахти, за да няма изненади при валежи, обясни в предаването на Дарик "Зала Пленарна" изпълняващият длъжността кмет на Варна Пейчо Пейчев. Той увери, че толкова мащабна акция по почистването им не е правена досега в общината. За корекция на двете дерета в „Аспарухово“ - източно и западно, местната администрация е получила помощ от 8 млн. лв. по фонд „Солидарност“. За елпромското и Фатрико дере са отпуснати още 2 млн. лв, припомни временният кмет на Варна. Приключват процедурите по избор на изпълнител, а следващия месец започват дейностите по същество. В общината деретата са с обща дължина около 111 км. Всички те са почистени, ликвидирани са сметища, посочи Пейчев. Той обаче не скри, че проблем на общината създават недобросъвестни граждани, които замърсяват деретата.

Макар да няма титулярен кмет в момента (Иван Портних е в отпуск заради предизборната кампания - бел. ред.), Варна не може да си позволи да спре проектната готовност за настоящ програмен период, заяви Пейчев. Общината е междинно звено по ОП „Региони в растеж“, по която се работи по проекти на стойност 84 млн. лв.

„В момента върви проектната готовност. Средствата са насочени към решение на образователната и социална инфраструктура, както и към зелената система на Варна. Предстои работа по райони и квартали, по облагородяване на малки улици и междублокови пространства“, коментира временно изпълняващият длъжността кмет на града. Той изрази надежда, че програмата ще стартира до края на годината.

Цялото строителство по отношение на капиталовата програма на общината се изпълнява, увери Пейчо Пейчев. Той даде пример с ремонта на Юнашкия салон, който трябва да приключи до края на годината. Продължава строителството по ул. „Иван Церов“, очаква се скоро да започне рехабилитация на ул. „Цар Борис III” във „Виница“. Паркът в „Аспарухово“ също ще бъде обновен. Започва строителство на два нови парка - в „Младост“ и „Възраждане“. Спортен обект, съчетан с място за отдих, се проектира в кв. „Виница“, добави зам.-кметът по финансите.

Той увери, че проектът за интегриран градски транспорт ще бъде реализиран успешно и всички компоненти по него се изпълняват строго. Работи се по BRT-коридора, като за целта се ремонтират булевардите „Трети март“ и „Янош Хунияди“. Продължава работата по „Осми приморски полк“, а след средата на месеца започва и ремонт на бул. „Левски“, до спирка „Почивка“.

Успоредно с това се правят и велоалеите по протежение на високоскоростния коридор, продължава изграждането и на съпътстващата инфраструктура, каза още Пейчев. Той припомни, че за довършване на пешеходния ринг са били осигурени 3,7 млн. лв. и в началото на този месец започва изпълнението на участъците от хотел „Черно море“ до входа на  Морската градина, по ул. „Преслав“ до ул. „Сан Стефано“. До края на годината трябва да приключи и изграждането на депото за смет в Аксаково.

„Проектът там беше загубен на 100 процента и реанимиран с много усилия. Там вече започнахме да получаваме техника,  тече и обучение на хората“, добави Пейчев, според когото депото ще ни спаси от криза с боклука в следващите поне 20 години.

120 детски площадки от общо 233 вече са ремонтирани. За целта общината е ползвала кредит, тъй като за това перо не могат да бъдат използвани европейски средства, обясни той. До края на 2016 година всички площадки трябва да бъдат сертифицирани по евростандарт и чак тогава ще се пускат в експлоатация.

Синята зона ще стартира в началото на следващата година в централната част на Варна, но не по-рано от април - май. В началото тя няма как да носи приходи, тъй като е сериозна инвестиция, заяви временният кмет. В момента се движи процедурата за софтуера, а до края на годината ще приключи изборът на изпълнител.

Към момента изпълнението на местния бюджет за 2015 година е около 80 процента. По думите на Пейчев, който е зам.-кмет по финансовите въпроси, бюджетът е изключително амбициозен и е в размер на 260 млн. лв. Заедно с трансферите от националния бюджет достига до близо 280 млн. лв. "Миналата година преизпълнението беше с около 10 - 11 процента, но тази такова едва ли ще бъде постигнато", смята Пейчев. По негови думи изостават приходите от туристически данък, както и данък придобиване.

„Малко изостават и неданъчните приходи, но не спрямо предходните години, а заради това, че съгласно изискванията по проекта за пешеходния ринг не ни разрешиха поставяне на търговски обекти в центъра. Това лишава общината от допълните приходи, но пък дава възможност да е по-чисто и подредено“, каза Пейчев. Според него оставащите три месеца до края на годината са достатъчни за изпълнението на бюджета. Възможности за това се търсят в събиране на просрочени задължения. Вече вървят процедурите за този за следващата година. 3-годишната прогноза, която се изисква, е изпратена във финансовото министерство. След 10 октомври ще бъде разисквана макрорамката, а на 20 ноември трябва да бъде публикувана поканата за публично обсъждане.

Целият разговор с Пейчо Пейчев е в аудиозоната.