Варненски животновъди алармираха за спад в изкупните цени на млякото
Варненски животновъди алармираха за спад в изкупните цени на млякото / ПП ГЕРБ

За спад в изкупните цени на млякото алармираха животновъди във Варненска област. На среща с народния представител от ГЕРБ Павел Христов те изразиха съмнение за картелно споразумение между мандрите и настояха държавата да окаже съдействие за решаването на проблема.

„При средна цена около 50 ст. за литър, мандрите изкупуват нашето мляко за 40 ст. Очаква се тази цена още да падне, което напълно ще съсипе нашия сектор”, заявиха млекопроизводители от Варненска област. Според тях причината за 20-процентното понижение на изкупните цени на млякото трябва да се търси в мандрите. „Някои от тях купуват мляко без документи от хора, които имат по 1-2 крави. Ние се грижим за десетки глави добитък, подложени сме на непрекъснати проверки и отговаряме на всички изисквания за категоризация, но не можем да реализираме произведеното и едва покриваме себестойността му”, оплакаха се фермерите. Те виждат заплаха за бизнеса си и в големите количества сухо мляко, които се влагат в производството на млечни продукти. „Ако има икономическа логика в по-ниските цени на млякото, защо сиренето и кашкавалът не поевтиняват?”, питат млекопроизводителите и призовават държавата да подкрепи бранша, като извърши необходимите проверки.

Депутатът от ГЕРБ Павел Христов се ангажира да постави въпроса пред представители на Министерството на земеделието и да съдейства за среща на млекопроизводителите във Варненско с експерти, които познават спецификите на сектора.

„Не съм член на ресорната комисия в парламента, затова ще отнеса казуса на вниманието на експертите в сферата на земеделието. Доколкото съм запознат, изкупните цени на млякото падат не само в национален, но и в европейски мащаб, а нашата държава е една от първите, които сигнализираха ЕС за назряващите проблеми в бранша. Негативните тенденции са свързани преди всичко с падането на квотите за млякото в Евросъюза. Държавата търси механизми за справяне с проблема”, изтъкна народният представител и увери, че в близките дни ще се запознае с методиката и ще информира фермерите.

В рамките на срещата, която се състоя във Ветрино със съдействието на кмета на общината Димитър Димитров, бяха обсъдени и опасенията на животновъдите относно  разпространението на заразната болест нодуларен дерматит. Димитър Димитров, който е ветеринарен лекар по професия, успокои хората, че държавата е предприела всички необходими действия, Агенцията по храните следи непрекъснато ситуацията и ще реагира незабавно при заплаха за животните в Североизточния регион.