Варненски учени откриха: Рибите в Черно море стават по-чисти
Варненски учени откриха: Рибите в Черно море стават по-чисти / Sofia Photo Agency, архив

Спад на тежки метали в рибите от Черно море отбелязаха учени от Медицинския университет във Варна. Морските същества са индикатор на чистотата на световния океан. Те имат свойството да натрупват индустриални замърсявания в тялото си, пише "24 часа".

Резултатите са получени в единствената у нас лаборатория за изследване на чистотата и безопаснотта на морските организми в катедра "Химия" на МУ. Проучени са 10 вида риби, които най-често се слагат на трапезата. Сред тях са трицона, кая, сафрид, карагьоз, чернокоп, калкан.

"Наличието на токсичните и опасни за човека елементи като олово, кадмий, арсен и живак е значително по-малко. Рибите показват, че Черно море край българския бряг е станало по-чисто в сравнение отпреди 5-6 години", казва доц. Мона Станчева, ръководител на катедрата.

Екипът е натрупал данни от 2004-2006 г. и ги е сравнил с тези от 2010-12 г. Стойностите за тежки метали са сравнени и с проучване от 90-те години на д-р Икономова. Тя има изследване върху миди, рапани и скариди. Учените от Медицинския университет са търсили тежки метали и в тези морски храни към днешна дата. Те са категорични, че наличието на метали е чувствително намаляло.

Амбициите на екипа са университетската лаборатория да бъде в полза на Агенцията по безопасност на храните и морския бизнес. Апаратурата е закупена след спечелен проект на Министерството на образованието. А учените са усвоили методики за откриване на вредни вещества в рибите. Те вече имат изследване и за наличието на ДДТ, метаболити и полихлоридни бифенили в 10-те наблюдавани вида.

"Със своите протеини и омега-мастни киселини рибата е сред най-ценната храна. Тя обаче натрупва органични замърсители и тежки метали, чиито стойности трябва да се следят", казва доц. Станчева.

Глобалното затопляне и топенето на арктическите ледове водят до по-голямо замърсяване на океани и морета. Токсините от човешка дейност се разпространяват и на места, където не е имало производство. По хранителната верига и въздуха замърсителите се разпространяват из цял свят, обясняват учените.