Варненци с акция: Снимай джебчийка, помогни й да влезе в затвора!
Варненци с акция: Снимай джебчийка, помогни й да влезе в затвора! / снимка: Фейсбук

Варненци подеха акция срещу джебчийките в града. За набезите на мургавите крадли дебнат патрули от доброволци, които се организират в социалните мрежи. Бригадите вече обхождат централните улици и спирките, за да следят за уличните престъпници и да предупреждават хората да са особено бдителни.

Желание да се включат в патрулите дотук са изявили около 40 варненци, разкри пред Дарик инициаторът Калоян Георгиев. Доброволците вече са направили няколко обхода - около Великден и 1 май. Следващата им акция ще е на 24 май.

Организацията върви във Фейсбук групата "Внимание!!! Крадлите на Варна!", събрала над 1100 участници 3 седмици след създаването си. Там всеки потърпевш или очевидец на джебчийски набези може да сподели информация, снимки или видео.

Снимки на джебчийки има качени в още една Фейсбук група. Тя е озаглавена „Хвани джебчийка, спаси турист!" и функционира от август 2011 г. Целта й е да защити българския туризъм от "лошата реклама" на дребни кражби и измами, на които стават жертва летовниците у нас.

На база на получените сигнали в социалната мрежа става ясно и кои са петте най-рискови района във Варна. Най-голяма вероятност джобовете ви да бъдат изпразнени има в автобусите с номер 148 или 409. Козирката, моловете и магазините по централния бул. "Владислав Варненчик" също са рискови.

Жертви на джебчийски кражби стават както варненци, така и туристи. Преди по-малко от месец трима пътници на гостуващия в града луксозен круизен кораб MSC Sinfonia останаха без портфейлите си. Двама англичани и израелка бяха ограбени при разходката им в града, а липсата на личните им документи доведе до забавяне с няколко часа на отплаването на лайнера.

Липсата на резултати в борбата с джебчийките са причина недоволни от набезите им да помислят и за протест. Призив за подобни действия отправи създателят на групата "Внимание!!! Крадлите на Варна!" Калоян Георгиев. „Ако няма задържани и обвинени жени до 18 май, Варна излиза на протест на 19 май в 11 часа на кръстовището на Катедралата и от там ще тръгне шествие към районните управления. Това безобразие трябва да спре, а виновните трябва да понесат отговорност", споделя варненецът.

Има идея снимките на разконспирираните крадли да бъдат разлепени по спирките с надписи "Внимание, джебчийки!" на поне четири езика. Ликовете на джебчийките да бъдат поместени и на листовки, които да бъдат раздавани на туристите през настъпващия сезон, обмислят още будните граждани.