Варна в очакване на Tall Ships: Вече е ясно разположението на ветроходите
Варна в очакване на Tall Ships: Вече е ясно разположението на ветроходите / снимка: Пристанище Варна

Легендата на българското ветроходство „Калиакра" отново ще заеме челното място на Морска гара по време на варненското домакинство на SCF Black Sea Tall Ships. Най-престижното морско състезание в света ще премине за трети път през Варна в дните от 1 до 4 октомври.

След баркентината „Калиакра" (52 метра) ще се наредят руските гиганти „Мир"(109 метра) и „Крузенщерн"(113,3 метра). Полският „Погория"(49,52 метра) и румънският „Адорнате"(44,5) ще заемат съответно 5-тата и 6-тата позиция.

За другия български представител в клас А - „Роял Хелена" (54,4 метра), е отредена 7-ата позиция. Последното 9-то място ще заеме другият руски ветроход гигант - „Надежда"(109 метра).

Ясна е пълната програма за варненското домакинство на Tall Ships

По програма платноходите се очаква да влязат във варненското пристанище между 9 и 11 часа в събота, 1 октомври, обяви Кристиян Димитров, шеф на общинската дирекция „Спорт". С ветроходите във Варна се очакват около 1100 души, колкото са общо членовете на екипажите.

Платеният паркинг на Морска гара спира работа за седмица

За гостите на събитието ще бъде отворен паркингът на БМФ, който има 55 места. Общинският паркинг до гарата също ще приема автомобили безплатно, обяви още Димитров.

Сред официалните гости на регатата се очаква да бъдат двама министри - спортният Красен Кралев и транспортният Ивайло Московски.