Варна става столица на ветрилата
Варна става столица на ветрилата / Тол шипс

„Варна - столица на ветрила” - така кметът на града Иван Портних определи морския град, домакин на регата „Тол Шипс” 2014  от 30 април до 3 май.  Портних изказа благодарност към организаторите на събитието STI, че са избрали Варна да бъде домакин за втори път на международната регата, което е изключително признание както за Варна, така и за България.

"За мен е изключителна чест, че Варна приема за втори път тази регата. Всички заедно ще имаме възможността да се насладим на красивите ветроходи”, коментира кметът. Той припомни и мотото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 е „Бряг на вдъхновението”.

„Искам да пожелая успех и удобен вятър на всички участници и особено на двата български ветрохода „Калиакра” и „Роял Хелена”, които всъщност са и нашите посланници за Кандидатурата ни за европейска културна столица по море”, пожела градоначалникът.

Председателят на регатата от STI Робин Снук-Хургрьоне заяви, че приятелството между Варна и организацията STI датира отдавна, благодарение на участието на баркентината „Калиакра” в подобен тип регати.

Ние сме приятели с тях още от 1986 г. Участието на втори български ветроход в регатата показва, че интересът към събитието се покачва. Варна за втори път е домакин, което показва, че се справяте отлично. Броят на участниците е приблизително същият, така че съм сигурен, че интересът пак ще е много голям", каза Снук-Хургрьоне.

Главният съдия на регатата Питър Нюъл разкри, че някои кораби са се отказали от участие заради политическата ситуация в Украйна. По думите на организаторите обаче всички участници трябва да бъдат спокойни за сигурността си. "Ние следим обстановката всеки ден и сме информирани за абсолютно всичко. Нашата организация е благотворителна, с идеална цел, и неполитическа. В нея членуват 27 държави. Ние сме за заздравяване на приятелството по цял свят. Уверен съм, че всичко ще е наред и никой не трябва да се притеснява за сигурността си по време на регатата", категоричен бе Снук-Хургрьоне.

Кметът ще се включи в първата гонка на регата „Ветрила”, чиито старт е в 15 ч. пред вълнолома. В надпреварата ще участват 15 яхти от Варна, Балчик, Несебър и Бургас, като на техните бордове ще се качат журналисти и гости. Иван Портних ще управлява хитовия модел „Бавария 40S”, собственост на яхтсмена Лъчезар Братоев. Морското возило е двукратен национален шампион в клас „IRC” и развива до 15 възла. Гонката „Про Ам” слага начало на морските състезания, част от съпътстващата спортна програма на „Тол Шипс”.