Варна става дружка и с Джейзянг, китайците идват днес
Варна става дружка и с Джейзянг, китайците идват днес / netinfo
Седем членна делегация от китайската провинция Джейзянг, водена от секретаря на Комитета на комунистическата партия на Китай - Жао Хонгжу, ще бъде на посещение във Варненска област на 12 и 13 ноември. Заедно с делегацията във Варна ще бъде и посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Вансюе.

Целта на посещението е подписване на Меморандум за установяване на партньорски отношения между провинция Джейзянг и област Варна. Това ще стане утре от 10 часа в Областна администрация, след среща на китайската делегация с областния управител Христо Контров.

Програмата на делегацията ще продължи с посещение на Археологическия музей, курортните комплекси и Института по хидро – и аеродинамика.

Провинция Джейзянг е разположена в Югоизточен Китай на южния бряг на река Яндзъ. Провинцията е кръстена на река Куантанг, която е най-голямата река в провинцията и на китайски означава «зигзагообразна река». Провинцията е на площ от 101 800 кв. км, в нея живеят 48 млн. души. Столицата е Ханжоу.

Джейзянг има дългогодишна история и е една от люлките на древната Китайска цивилизация, доказана от примитивния човек, наречен Янде, чийто останки са открити и свидетелстват, че е живял преди 50 000 години.

Областта е с добре развито земеделие и висока производителност. Запазени марки местни продукти са бамбук, чай, коприна, цитруси, орехи от сагуа и др. Залесеността на провинцията достига до 60,5 на сто, което е един от най-високите проценти в страната. Традиционните занаяти са свързани с производството на продукти като коприна, оризово вино, брокат, дърворезба, плетене с бамбук, мечове.

Джейзянг е една от най-динамичните провинции в Китай, която регистрира най-бърз икономически растеж. През последните десетилетия провинцията е намерила уникален начин за развитие на социалистическия си пазар. Тя е заела водеща роля в страната по отношение на главните икономически индекси. През 2005 г. вносът и износът възлизат на 107,4 млрд. долара. Чуждите инвестиции достигат 16,13 млрд. долара.

В провинцията има 74 висши учебни заведения, а броят на студентите възлиза на 651 300 души.

Джейзянг има дългогодишна история по отношение на сътрудничеството си с чужди страни. По време на проспериращата династия Танг преди 1200 години, продукти като коприна, порцелан и чай са били доставяни до средна Азия и Европа чрез кораби и по известния Път на коприната. През 13 век големият италиански пътешественик Марко Поло провъзгласява Ханжоу за най-величествения град на света.

До момента провинцията, заедно с градовете под нейна юрисдикция, е установила отношения със 168 провинции, градове и графства с 40 страни, сред които Япония, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Бразилия и Южна Африка.