Варна с бюджет от 260 милиона догодина, няма да вдигат данъците
Варна с бюджет от 260 милиона догодина, няма да вдигат данъците / снимка: Дарик Варна, архив

Проектобюджетът на Община Варна за 2017 г. е 260 милиона лева. Това става ясно от публикуваната покана за обществено обсъждане на бюджета за догодина.

Бюджет'2017 осигурява развитие на Варна, като надвишава първоначалния бюджет за тази година със 17 милиона лева. Не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси, се посочва в проекта, качен на сайта на общината.

Актуализираха бюджета на Варна, стана 253 милиона

През 2017 г. Варна е не само Морска столица на България, но и Европейска младежка столица. Бюджетът за следващата година е изготвен на основата на ясни приоритети и проекти за устойчиво развитие на общината, публичност и прозрачност на дейностите и разходите и стремеж - градът да се развива в европейски контекст чрез инвестиране в усилия и ресурси за изпълнението на адекватни политики, свързани с младите хора.

Варна с бюджет от 260 милиона догодина няма да вдигат данъците
netinfo

Приоритетите на Бюджет'2017 ще са пет - Варна - Европейска младежка столица, запазване на данъчната тежест на гражданите, реализацията на европейските проекти, чиято обща стойност е над 142 милиона лева, образование и младежки дейности и продължаване темпа на развитие на Варна чрез инвестиране в капиталова програма, която заедно с европейските проекти възлиза на 168 милиона лева.

Функция „Образование" е с най-голям относителен дял от общия бюджет - 38,2 %. По бюджета на функцията са включени голяма част от дейностите и мероприятията, свързани със спечелената от Варна титла Младежка столица на Европа през 2017 г.

За 2017 г. е въведен нов данък - върху таксиметров превоз на пътници с промяна на Закона за местните данъци и такси. Определеният за Варна размер на годишния данък е 690 лева, се отбелязва още в проекта.

Макрорамката ще бъде променена с окончателния размер на преходния остатък и преходните обекти, след приключване на финансовата 2016 г. и изготвяне на годишния отчет на общината за тази година.

Обсъждането на проектобюджета е насрочено за 28 декември от 15,30 часа.