Варна първенец по достъпност на сградите
Варна първенец по достъпност на сградите / снимка: БГНЕС
Едва 3% е достъпната среда в България за хора с увреждания, въпреки, че още в края на 2006 година трябваше да се осигури пълна достъпност. Това заяви председателят на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова при откриването на рампа за инвалиди към катедралния храм “Свето Успение Богородично”.

Над 15 дела се водят в страната срещу различни институции, за това че много обществени сгради не са достъпни за хора в инвалидни колички. Става въпрос за сгради на министерства, областни администрациия и кметства, където хората отиват за да свършат някаква работа, а не по друга причина. Има дори осъдени, като решенията на съда в момента се обжалват, разкри д-р Инджова.

По отношение на достъпността на сградите Варна е първа в страната, като изпреварва и София по осигуряването на по-добри условия за живот на хората с увреждания, сочат наблюденията на Центъра за психологически изследвания.

Откритата днес рампа за инвалиди към Катедралата е на стойност близо 200 000 лева, разкри Николай Хаджидончев, управляващ директор на “Актавис”. Проектът е реализиран по идея и с финансовата подкрепа именно на фармацевтичната компания. Поставянето на съоръжението е част от националната кампания "Архитектурна достъпност на духовните символи на България". Това е второто подобно съоръжение, след изградената през октомври рампа към храм „Александър Невски” в столицата.

В морската столица до края на годината предстои да бъдат изградени 4 нови асансьора за хора в неравностойно положение, ще бъдат монтирани подемни устойства в три варненски училища и рампи в 10 детски градини. До две седмици ще започне и строителството на рампи в подлезите към Морската градина. Ще бъдат осигурени и подходи към Бюрата по труда, обяви кметът Кирил Йорданов по време на днешното събитие.