Варна готова с проекти за над 1 млрд. лв. за новия програмен период
Варна готова с проекти за над 1 млрд. лв. за новия програмен период / Дарик Варна, архив

За следващия програмен период (2014 – 2020г.) Община Варна ще кандидатства за  690 млн. лв. с 165 проекта, включени в интегрирания план за градско развитие и възстановяване, съобщи в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик зам.-кметът Бисер Младенов, който отговаря за европейските проекти. Ремонтът на бул. „3 март“, преместването на пристанището и нова сграда на градската библиотека са едни от най-важните обекти, заслужаващи европейско финансиране, по думите на Младенов. Има и резервен списък с още 40 проекта за над 440 млн. лв. Проектите, по които ще работим и сумите по тях ще станат ясни през есента. Според зам.-кмета правителството не би попречила на общините да получат европейско финансиране за проектите си.

Към момента Община Варна има подписани договори с европейско финансиране на обща стойност над 300 млн. лв. Приоритетните области са градска инфраструктура, социални дейности и здравеопазване, заяви Бисер Младенов.

В общинската дирекция за европейските проекти работят 11 души, чийто брой не е достатъчен, смята зам.-кметът. При назначаването си на поста през месец септември той заварил много работа за наваксване, сподели той. До края на 2013 г. в сметките на общината са били преведени 60 млн. лв. по проекти, които вече се изпълняват.

След доставката на новите автобуси по проекта за интегриран градски транспорт предстои още изграждането на бърз коридор от квартал „Владиславово“ до „Почивка“, изграждането на системи за продажба на билети и за оповестяване. Всички дейности трябва да приключат до края на 2015 г.

Първият етап от ремонта на центъра на Варна, включващ отсечката между площад „България“ и ул. „Шипка“, ще завърши през месец май. След края на туристическия сезон строителните дейности ще продължат, а новият варненски център ще е напълно готов също през 2015 г., категоричен е Младенов.