Варна е единствената българска спирка от световното турне на Лондонския Шекспиров театър
Варна е единствената българска спирка от световното турне на Лондонския Шекспиров театър / Getty Images/Guliver

Най-голямото събитие в международната селекция на Международния театрален фестивал „Варненско лято” е емблематичната пиеса „Хамлет“ на Лондонския Шекспиров театър „Глобус“. Той ще бъде игран единствено на 3 юни като част от световното турне на групата, което започна на 23 април – датата, която се приема за рожден ден на великия творец, обясни в ефира на Дарик Варна главният координатор на фестивала Асен Терзиев. Веднага след това трупата заминава за Скопие. Варна е единственият град в България, в който шекспировата трупа ще гостува и това е единствената възможност да бъде видян спектатълът от българската публика.

„Любопитното е, че представлението разчита на силната актьорска игра. Костюмите са семпли. Това е акустичен спектакъл без ефекти и специално осветление – какъвто е бил театърът по Шекспирово време“, коментира Терзиев.

Турнето на Лондонския театър "Глобус" е една от най-мащабните прояви послучай 450 години от рождението на твореца - годишнина, която се чества по цял свят. Турнето на "Глобус" с "Хамлет" ще продължи общо две години и ще завърши на 23 април 2016 година, когато ще се навършат 400 години от смъртта на Шекспир.

В международната програма на МТФ "Варненско лято" зрителите ще имат възможност да видят общо седем заглавия. Залага се на такива с високо художествено качество и иновативност. Акцент в програмата е ексцентричната полска пиеса „Бесният локомотив“, в която цялото действие се разиграва върху влак.

Театралният фестивал „Варненско лято“ традиционно и тази година започва в първия ден на юни. Селекцията и тази година търси как по нов начин да привлече  публика, коментира тази сутрин във варненския ефир на Дарик Николай Йорданов - директор на Фондация "МТФ Варненско лято".  Търсенето на най-добрите представления е в четири посоки – българска, международна, театрален шоукейз и паралелна програма.
Тази година подборът на родните спектакли е поверен на проф. Камелия Николова, която се е спряла на 10 заглавия. Четири от тях са продукции на извънстолични театри. Има и един независим спектакъл – на студио за документален театър„VOX POPULI“, който се занимава с хората, останали без дом. Текстът е изграден на базата на автентични интервюта, обясни Йорданов.

Публиката ще види още „Духът на поета“ на Народния театър, „Народен враг“ на плевенската трупа. Сатиричният театър ще представи „Волпоне“, а варненският - „Ревизор“.

В българската програма са още „Скъперникът“ на Лилия Абаджиева, както и „И още веднъж, ако обичате“ на врачанския театър. Мотото на фестивала тази година е „Театър и общество, отново за хуманността“.

„Търсим театър, който говори за проблемите на хората и в защита на човека. Театър, направен по човешки размери“, допълни Николай Йорданов.

Въпреки че тази година липсват хитови спектакли, има 7-8 много добри и ярки, посочи  Николай Йорданов. Според  Асен Терзиев българската публика е разнородна, но гладна за театър.

„Живеем във време, в което разполагаме с голямо разнообразие от предложения. Затова публиката е различна. И ако преди време се притеснявахме от по-иновативни спектакли, постепенно това притеснение отпада. Остава най-силен интересът към хитовите заглавия, познатите пиеси и известните актьори. Като цяло обаче, има публика за всичко“, смята Терзиев.

Николай Йорданов подчерта, че по бюджет за фестивали България не може да се сравнява дори със съседните балкански страни, които разполагали с несъизмеримо по-голямо финансиране.

Според него всеки от избраните български градове, останали да се борят за приза „Европейска културна столица“, има своите шансове.

„Не е най-важното кой печели. Въпросът е градовете, които имат амбиции, да направят крачки, да променят мисленето, да разберат силата на културата, да има мобилизация на местно ниво“, каза още Йорданов.