В онкоболницата оказват психопомощ на пациентите
В онкоболницата оказват психопомощ на пациентите / varnaoncology.org

Общинската онкологична болница във Варна стартира първата по рода си в България програма за специализирана психосоциална подкрепа на онкологично болни пациенти. Щатен психолог и четирима доброволци работят по световните стандарти за оказване на помощ на болни от рак и техните близки.

Направлението за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти е създадено в началото на юли. Изразява се в специализиран кабинет в диагностично-консултативния блок с постоянно присъствие на онкопсихолог в него.

На всеки пациент с диагностицирана злокачествена болест се предоставя използвания в световната практика въпросник за самооценка - свръхпрост тест, наречен дистрес-термометър, който бързо и точно определя "градуса" на човешките притеснения, тревоги и страхове, свързани с болестта. Заедно с термометъра на разположение е и стандартизиран списък за самооценка, в който психосоциалните проблеми на индивида могат да бъдат строго конкретизирани.

Всички данни от началните оценки и от последващото проследяване се документират чрез оригинален софтуер, който на практика съставя и организира психологическо медицинско "досие" на всички онкологични пациенти.

След като данните се обработят и селектират, пациентите се делят на такива с нисък и клинично значим дистрес, обясни доц. д-р Димитър Калев – ръководител на направление „Медицинска онкология и лъчелечение“. Онкоболните със значим дистрес се прозвъняват от доброволци и се канят за специализирана визита с онкопсихолог. Той преценява според нуждите дали и към какви допълнителни грижи да насочи пациента, добави д-р Калев. Програмата включва и работа с близките на страдащите от злокачествени заболявания. На семействата ще се предоставя информация с най-важните теми, които ги вълнуват.

До момента през програмата са преминали около 1500 души, заяви онкопсихологът Гергана Иванова. Най-често маркираните проблеми от пациентите касаят вземането на решение за лечение, общуването с децата и партньора, показват данните от дистрес термометъра. Онкоболните се оплакват още от тревожност, нервност, страх, загуба на вяра, умора и безсъние, посочи Иванова.

„И досега душата на българския онкологичен пациент е необитавано социално и психологично пространство, в което лекарите онколози не желаят да пристъпват или поради страх от собствената си неподготвеност, или под предлог, че липсва институционална организираност и държавни инвестиции. Злокачествените болести в България се третират с хирургия, лекарства и лъчелечение, но никой не проследява драмата на ума и сърцето, разиграваща се зад декора на болното физическо тяло", изтъкват от онкоболницата.

За момента програмата се финансира от болницата. Тъй като все още тази услуга не е институционализирана на държавно ниво, пари ще се набират от благотворителност. Утре вечер в Градската художествена галерия музиканти, художници и други изпълнители ще се включат в концерт, средствата от който ще бъдат дарени в полза на програмата.