/ ThinkStock/Getty Images
Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна ще заседава днес за пръв път през тази година. Това съобщи Янка Драганова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в морската столица, цитирана от Moreto.net.

Ето кои хора по-често боледуват от грип

Срещата е насрочена за 15:00 часа в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). На нея ще бъде обсъдена ситуацията със заболеваемостта на учениците във Варна. Драганова посочи, че при всички положения ще има училища във Варненско, които ще бъдат освободени от учебни занятия за 3 дни, тъй като там има повече болни.

Кога се очаква пикът на грипа у нас?

Става дума за общините Дългопол, Провадия, Аврен, Вълчи дол и други. За да бъде обявена грипна ваканция, РЗИ-Варна трябва да получи рапортите от директорите на училищата и така да бъде издадена заповед за прекратяване на учебните занятия.

Община Девня бе първата във Варненско, в която бе обявена грипна ваканция. Считано от вчера, 16 януари, занятията в двете училища там  се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания, съобщи кметът Свилен Шитов. Предписанието за тази противоепидемична мярка бе връчено на Общината в късния следобед от представител на Регионалната здравна инспекция. Нейната валидност е 5 дни, което означава, че на 21 януари, понеделник, учениците трябва да са отново в класните стаи.