Условни присъди за украинци заради контрабанда на цигари
Условни присъди за украинци заради контрабанда на цигари / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд одобри две отделни споразумения, постигнати между украински граждани и Окръжната прокуратура, по силата на които Богдан Креховецький и Богдан Мартинюк се признават за виновни за контрабанда на цигари и приемат да им бъде наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, отложено с 5-годишен изпитателен срок. Всеки от двамата украински граждани ще плати и глоба в размер на 20 000 лева.

С подписването на споразуменията обвиняемите признават, че без знанието и разрешението на митниците, са пренесли от Украйна в България цигари за търговски цели, като контрабандата е в големи размери.

Богдан Креховецький и Богдан Мартинюк са заловени на митнически пункт „Варна Ферибот“ на 4 ноември тази година. В лекия автомобил с украински perистрация на Креховецький са намерени 12 389 кутии цигари "WINSTON", 1 954 кутии червено "MARLBORO", 41 кутии бяло "MARLBORO". Общата стойност на нелегално внесената стока е малко над 64 хил. лева.

По същото време и на същия митнически пункт другият украински гражданин е опитал да внесе с товарен автомобил през границата на България 11 396 броя кутии цигари червено „Marlboro“ и 6 582 броя кутии цигари червен „Winston“, всичко на обща стойност 88 220 лв.

Двете споразумението влизат в сила веднага след подписването им.