/ Thinkstock/Getty Images
Условна присъда и  5000 лева глоба е наказанието, което варненската иманярка Иванка Иванова получи за държане на колекция от артефакти от античността и Средновековието.След одобрено от Варненския окръжен съд споразумение в полза на държавата се отнемат 2760 медни и сребърни монети и други артефакти, които са били открити при претърсванията на имоти, обитавани от Иванова, информират от Окръжна прокуратура.

Съдят известна иманярка, спипана с артефакти от античността и Средновековието  

49-годишната Иванова,  известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

По неотложност били извършени претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през Османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа. Според назначените експертизи иззетите артефакти представлявали систематични  колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя. В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които са открити доказателства за иманярска дейност.

Споразумението е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.