Трябват още сондажи, за да се докаже има ли нефт в Черно море
Трябват още сондажи, за да се докаже има ли нефт в Черно море / pixabay.com

За да се докаже, че в Черно море има промишлени запаси от нефт, трябва да бъдат извършени още един или два сондажа. Не трябва да се очаква, че експлоатацията на находището може да започне от днес за утре, въпреки новината за наличие на газ и нефт в Черно море след проучвателния сондаж в блок "Хан Аспарух", направен от "Тотал".

Това заяви пред Дарик Варна доц. Райна Христова от Института по океанология, според която ще мине време, докато започне добив.

Томислав Дончев: Намерен е нефт в Черно море

"Човечеството върви към изчерпване на сегашните ресурси от нефт и газ и затова трябва да започне да добива енергия от неконвенционално източници като газохидрати, каквито има в Черно море. В бъдеще развитите нации ще се съревновават според това дали имат технологии за добиване на енергия от такива източници", коментира тя.

Доц. Христова подчерта, че ресурсите на Черно море не са само биологичните видове, а и енергията. А специфичната тиня на дъното би могла да се използва в земеделието - за наторяване на различни култури.

"В Черно море теоретично не е възможно да се образува цунами, тъй като вълната е следствие от земетресения и трябва да развие дълъг пробег, а черноморската е с къса дълбина. В близост до Варна обаче има разломи в морето, които предполагат висока степен на сеизмична активност и затова нашият регион е с висока степен на сеизмична опасност", каза още доц. Христова.

В Института по океанология, където работят 80 учени, са получили уверения, че от държавния бюджет ще бъдат отпуснати 1 млн. лева изследователския кораб "Академик". Ако плавателния съд не бъде спешно ремонтиран, той трябва да преустанови работа. В добро състояние обаче е мини подводницата за изследване на морското дъно, чийто живот е удължен с 5 години.