Тодор Балабанов: Правят се опити за блокиране на облагородяването на кварталите
Тодор Балабанов: Правят се опити за блокиране на облагородяването на кварталите / Общински съвет
Тодор Балабанов: Правят се опити за блокиране на облагородяване на кварталите
88428
Тодор Балабанов: Правят се опити за блокиране на облагородяване на кварталите
  • Тодор Балабанов: Правят се опити за блокиране на облагородяване на кварталите

Обявяването на конкретни инвестиционни намерения за инфраструктурата на Варна поражда напрежение в определени групи хора, а това блокира облагородяването на кварталите. Това мнение изрази в ефира на Дарик Варна председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ).

„Наблюдава се тенденция - където кметът обяви инвестиции, автоматично се поражда напрежение. Дали е изкуствено, или не, ще покаже времето. Имам предположения, които ще запазя за себе си, но по този начин се правят опити за блокиране на инвестиции за облагородяване на кварталите, които не са реновирани от десетилетия. Трябва да отбележим, че без ПУП не може да се вложи и стотинка“, коментира Балабанов. Той припомни, че и в „Аспарухово“ имаше опити за протести, но след  информационна кампания хората са приели това, което предстои.

ЖК „Чайка”

Отмяната от страна на съда на решението на Общинския съвет за строителство в „Чайка“ означава, че на практика то е незаконосъобразно. Това води до възобновяване на спрени дела срещу решението за одобряване на Подробния устройствен план на квартала. Докато той не влезе в сила, там не може да се строи. Това обясни в предаването на Дарик "Зала Пленарна" председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. До момента има над 30 жалби срещу ПУП-а на "Чайка". По същество една част от тях са срещу застрояването, а друга са от собственици на терени, които искат по-големи параметри за строителство, уточни той.

„Кайсиева градина”

В „Кайсиева градина“ има ПУП, който е в сила. Строителството в квартала е спряно с кметска заповед, която обаче се обжалва.

Стадион „Варна”

Строежът на стадион „Варна“, който за момента е на груб градеж, върви по план, увери Балабанов.

„Химимпорт“ изпълнява поетите ангажименти и спазва всички срокове. Ръководството търси възможност за набавяне на още около 50 млн. лв за окончателното завършване на обекта. Стадионът може да бъде готов окончателно през 2019 година, изрази надежда председателят на местния парламент.

Една от възможностите за осигуряване на средства е да бъде продадено името на стадиона, но все още няма договорки в тази посока.

Проектът за интегриран градски транспорт и санкциите по него

По график върви и изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. 90 процента от всички дейности по него са завършени. До два месеца ще приключи работата по ремонта на депото на Градски транспорт. След въвеждането на нова транспортна схема ще бъде преценено от колко нови автобуси ще има нужда дружеството. В момента то обслужва 100 процента от линиите с общо 110 автомобила. Тече фискализация на апаратите за билети.

90 млн. лв. разходи по проекта са отчетени пред управляващия орган, който ги е верифицирал. От тях 61 хил. лв. не са признати разходи и условно могат да бъдат наречени санкции, обясни Балабанов. Той е уверен, че след години трупани загуби Градски транспорт ще успее да излезе на печалба с въвеждането на новия модел на разплащане – на изминат километър.

Общинските фирми

Лошите практики в управлението на общинското предприятие „Пазари“ вече са изкоренени и там също се забелязват положителни тенденции, добави Балабанов.
„Там бяха открити нередности - разходи за нови автомобили, командировки, които до момента са били скривани от Общинския съвет. Може би не беше случайно отсъствието на прокуриста на комисии и сесии. Тези практики вече са изкоренени. Има пера, където да се постигнат икономии. Дори може да се мисли за намаляване на наемите на обектите, тъй като финансовият резултат ще се подобрява“, посочи още той.

Като добър пример за управление председателят на местния парламент посочи фирма „Обреди“, която е постигнала нарастване с 300 на сто на печалбата за миналата година.

Вестник „Народно дело” пред фалит

Балабанов обаче е притеснен за вестник „Народно дело“, в който общината има 20 процента дял.
„Устновихме, че там има много данъчни задължения – близо 200 хил. лв., което означава фактически фалит. Общината няма как да поеме тази финансова тежест, тъй като това са финансови нарушения“, категоричен е Балабанов.

Изпълнението на Бюджет 2016 - по план

По негови думи изпълнението на бюджета за тази година за момента върви доста добре. В приходната част има преизпълнение, предстои да се разгледа отчетът за 2015-та, където също се наблюдават положителни тенденции. Повече са данъчните приходи, 700 хил. лв. повече средства са постъпили в мастната хазна от данък МПС. Преизпълнение има и в неданъчните приходи с около 1,5 млн. лв.

Целият разговор с Тодор Балабанов е в прикачения звуков файл.