/ София Филм Фест
Осмото издание на "София Филм Фест" във Варна ще започне на 17 март. Селектирани са 17 филма, отличени от престижни международни фестивални форуми. Варненската публика ще види блестящи  образци на европейското кино като "Тони Ердман" (с 5 Европейски филмови награди за 2016 г., включително за най-добър европейски  филм, наградата LUX на Европейския парламент и наградата на ФИПРЕССИ от Кан), "Аз, Даниел Блейк" на класика Кен Лоуч (със „Златна палма“ от Кан 2016), "Франц" на Франсоа Озон (с 11 номинации за „Сезар“ 2017), „От другата страна на надеждата“ на Аки Каурисмаки (с наградата за режисура от Берлин тази година), "Алтамира" на Хю Хъдсън с Антонио Бандерас, Рупърт Евърет и Голшифте Фархани, "Сладки сънища" на Марко Белокио. 

С най-много награди във варненската  европейска селекция могат да се похвалят „Лудетини“ на Паоло Вирдзи, с Валерия Бруни-Тедески и Микаела рамацоти в главните роли, и последната творба на Андрей Кончаловски "Рай"  - с награди от 3 континента, включително „Сребърен лъв“ за режисура от Венеция 2016. Сред естетическите изкушения в програмата на София Филм Фест 2017 ще бъдат и "Лунна светлина", отличен само преди дни с "Оскар" 2017 за най-добър филм, както и номинираният за 4 Оскара „На всяка цена“.  

Почитателите на българското кино ще видят най-новия филм на  Иглика Трифонова "Асансьор за пациенти"  - с Христо Гърбов, Светлана Янчева и Александър Бенев, както и две ко-продукции с българско участие: българо-белгийската "И после светлина", режисьор  Константин Божанов, и белгийско-холандско-българската "Белгийският крал" на режисьорите Джесика Удуърт и Петер Бросенс, с участието на Валентин Ганев и певицата Нина Николина. 

"София Филм Фест" във Варна 2017 ще продължи до 24 март.  Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център.