Славчо Славов напусна скандално свикана от самия него среща
Славчо Славов напусна скандално свикана от самия него среща / netinfo

Във фарс се превърна срещата на варненските артисти с директора на ТМПЦ Варна Славчо Славов, на която той беше поканил и журналисти. Мениджърът на продуцентския център нареди на присъстващите да не го прекъсват докато трае изложението му, след което се опита да обясни защо и  как са съкращавани хора, колко е бюджетът на театъра и колко средства има намерение да осигури на театралите. Думите и цифрите, които той назова, бяха доста различни и объркващи, затова не е възможно да ги предадем. Сумата, изкарана от театъра миналия сезон, варираше от 23 000 до 56 000 лева. А намерението на Славчо Славов за размера на приходите през току-що започналия театрален сезон е за около 80 000 лева „защо не?”.   Той обаче не успя да обясни откъде смята да реализира въпросните средства. Нещо повече. Не стана ясно защо той упорито отказва да даде „зелена светлина" на новия спектакъл – мюзикълът „Бремен”, ако наистина възнамерява да осигури повече работа на театралите. Славов невъзмутимо си призна, че е научил от сайта на Дарик, че въпросният спектакъл е в напреднал етап на подготовка и изрази възмущението си, че актьорите си позволяват да репетират безвъзмездно и без негово разрешение. „Кой ви е подписал заповед да шиете костюми?”, попита той с тон, нетърпящ възражения. А на въпроса за мюзикъла „Бремен” и за това дали ще го бъде, той отсече:
„Как ще съм го спрял, като не съм го пущал!?”

Славчо Славов си позволи и много лични нападки срещу някои от актьорите в трупата. Към арт-директора Пламен Димитров той отправи обвинение, че си бил запазил и щат за актьор, освен за артистичен ръководител – нещо, което в последствие беше опровергано от самия Димитров. Оказа се, че той работи като актьор на половин щат.
Въпреки че Славов бе обвинен нееднократно в лъжи от варненските актьори, той продължи с обвиненията, като не спести такива за едни от най-яростните си противници – режисьора на „Бремен” Стоян Радев и актьора Владислав Виолинов. Радев бе обвинен, че има лична изгода от спектакъла, който се подготвя в момента, а актьориите, ангажирани в мюзикъла, според Славов, играели „на зелено”. Отново бе припомнен казуса с пиесата „Вуйчо Ваньо”, за която сдружението „Арт Актинг” е спечелило общинска субсидия (виж свързаните статии). Наложи се Стоян Радев да излезе и да се защити пред всички, прекъсван обаче от интенданта, който не уважи правото на останалите да говорят, макар че изискваше мълчание от тях по време на обърканото си експозе.

Славов обяви, че в щата на театъра има две свободни бройки (не стана ясно от къде) и ако съкратените преди седмица Христо Христов и актьорът, на който отново му беше забравено името (Георги Велчовски – бел. Ред.), пожелаят да се върнат, това можело да се уреди. Реакцията на Христо Христов обаче беше категорична. Той заяви, че няма да се върне в трупата докато мениджър там е Славчо Славов, след което отново поиска оставката на интенданта.

Славов нито веднъж не отговори на въпроса дали ще си подаде оставката, при положение, че театралите не желаят да работят с него. Въпрос, който му беше зададен най-малко 10 пъти.

Срещата продължи почти час, но самият Славчо Славов не присъства през цялото време. Той напусна залата, в която бе поканил артисти и журналисти, без да отговори на отправените му въпроси, без да обясни каква всъщност е мениджърската му стратегия, а напускането му приличаше на бягство. След напускането му стана ясно, че той собственоръчно е зачеркнал пиесата „Бремен” от репертоара през октомври – както премиерата й, така и евентуалните представления.

Напрежението във варненския театър ескалира с всеки изминал ден, актьорите продължават да репетират, но в състояние на стрес и на несигурност. Сред тях обаче не липсват и поддръжници на интенданта, които се броят на пръстите на едната ръка. Александър Илинденов защити мениджъра на ТМПЦ, но мотивите за тази подкрепа останаха неясни и твърде общи.

Добрата новина от скандалната среща е, че от утре към трупата на варненския театър се присъединява актрисата Гергана Плетньова, чиято роля на Гретхен в спектакъла на Лили Абаджиева „Фауст” тепърва ще радва варненската публика. От утре тя ще работи на щат в ДТ „Стоян Бъчваров”, но само ако заповедта за това бъде разписана от Славов. Дали това ще се случи, предстои да разберем. Пред Дарик самата Гергана Плетньова обясни идването си във Варна с това, че иска да работи точно с тези хора и да бъде част точно от варненската трупа. И че идва тук преди всичко като човек, а после като актриса. И, че дори договорът й да не бъде подписан, тя ще се бори за своето място във варненския театър.