„Скандалният” спектакъл ще се проведе, отсече ръководството на музея
„Скандалният” спектакъл ще се проведе, отсече ръководството на музея / ivodimchev.com

Ръководството на Регионалния исторически музей се разграничи от мнението на 24-ма музейни работници, изпратили до медиите декларация, че не желаят спектакълът “ICure” да бъде игран в зала на Археологическия музей. В контра-писмо до редакциите, директорът на РИМ – Варна проф. Валентин Плетньов от свое име опровергава написаното от своите служители, като подчертава, че спектакълът е бил показван в сгради паметници на културата в други европейски държави.

Ето целият текст на отвореното писмо от Плетньов:

Запознах се с „Декларацията“ на част от служителите на РИМ – Варна, относно един от спектаклите, част от фестивала на алтернативните изпълнителски изкуства „Вертиго“. Фестивал, който е подкрепен от различни частни организации и фондации, но и от Министерство на културата и от фонд „Култура“ на Община Варна. Подписана е от 24 служители от целия колектив на Музея, който е от близо 100 човека.

Явно обаче има и служители и специалисти в Музея, които не са против спектакъла. Сред тях е и цялото ръководството на РИМ–Варна. Написаното, че „колегията“ не подкрепя представлението в залата на Археологически музей, не отговаря на истината. Има хора, които го подкрепят. Те не се съобразяват  от „масовото недоволство на гражданите“ и приемат, че, както беше написано в един сайт „това е тест за толерантността на гражданите на Варна“. А Варна беше кандидат за Европейска столица на културата. В тази многолика и културно разнообразна Европа е показван този „скандален“ спектакъл, и то в държави като Белгия, Австрия и Франция, както и на други континенти като Северна и Южна Америка. В много градове като Виена и Ню Йорк например, спектакълът е показван в сгради паметници на културата.

Нормално е да има различни мнения относно качествата на спектакъла, както и различни „морални ценности“. Трябва обаче хората да са го гледали, а не да се използва известният български шаблон „не знам за какво става дума, но съм против“. Живеем все пак в демократично общество, макар все още твърде консервативно.

Записано е, че „телефоните на Музея вече прегряват“, макар засега лично да съм провел три разговора по телефона по този повод.

Видно е, че подписалите се в Декларацията са против „идеите за хомофобия и цензурата в изкуство“, макар доста да се съмнявам в това.  Те явно са против провеждането на спектакъла в сградата на Археологически музей, не защото е паметник на културата с икони и експонати от Средновековието, а защото са гледали различни сайтове и са морално неудовлетворени от идеите му.

Сградата на музея, която действително е паметник на културата, е обществено място, в което са се провеждали много различни културни мероприятия, някои от които са били твърде далеч от ценностите, съхранявани в  залите на Музея. Надали е съвместимо в тях и в двора да се представя съвременно изкуство, с твърде съмнителни (за някои колеги) качества.

Данните, с които разполагам, показват, че същият артист е представил свой спектакъл в залата на Художествена галерия – Варна като част от програмата на Международен театрален фестивал през месец юни т.г. Той също е бил провокативен, но обществени реакции като тази липсват.

Нямам възможност да предоставя това мнение чрез официално входиране през деловодството на Общината в петък следобед, но го приемете като официално мнение на ръководството на РИМ-Варна, а и на членовете на колегията, които не са се подписали за Декларацията.

Проф. В. Плетньов

Можете да видите ICure на 29 ноември, събота, от 19.00ч. Няма да се допускат ненавършили 18 години, а местата са ограничени.