Шефът на БЧК: Никой не знае какво би станало, ако в България влязат 20 000 бежанци
Шефът на БЧК: Никой не знае какво би станало, ако в България влязат 20 000 бежанци / снимка: Sofia photo agency, архив

Ако към България тръгне голям бежански поток, ще се случи това, което става в Европа. Така че никой не знае какво би станало, ако в България влязат 10-15-20 хиляди души. Това заяви във Варна председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той увери, че БЧК има готовност да подпомогне държавните институции в рамките на възможностите си.

Според Григоров трябва да се обърне внимание и на причината, довела до бежанския поток към стария континент. „Тази бежанска криза е следствие. Почти никой не смее и не желае да потърси причината за това, което се случи. Кое принуди милиони хора да напуснат своите домове, за да тръгнат към Европа? Докато тази причина не се отстрани, бъдете убедени, този проблем ще продължава и занапред", сподели шефът на БЧК.

„Тези нещастни хора имат нужда от нашата сериозна подкрепа. За голямо съжаление те стават все повече и повече и просто не знам докъде Европа ще има възможност да подава ръка. Но нека да се молим на Господ, или на Аллах, или на всички светии и богове, нещата да тръгнат в една по-добра посока. Защото това, което ни очаква, ако не се реши въпросът с причината, няма да бъде лесно", коментира Христо Григоров.

Анализ на БЧК показва, че българският народ не е ксенофобен. Българите все още са народ, в чиято ценностна система са останали готовността за помощ, за протегната ръка и съпричастност. Но от друга страна не трябва да се забравя, че българският народ в момента живее не особено комфортно и има много сериозни проблеми, отбеляза шефът на БЧК.

„Но аз мисля, че всички заедно ще успеем да преодолеем тези проблеми и ще намерим най-верния път, който ще даде спокойствие в региона", завърши Христо Григоров.