С шах възпитават малчугани на благородство и аналитично мислене
С шах възпитават малчугани на благородство и аналитично мислене / снимки: Дарик Варна

Влиянието на шахмата за интелектуалното развитие и подобряване на резултатите в училище ще бъде доказано и в България, с помощта на 3-годишен проект на Фондация „Америка за България". Общо 600 000 лева ще вложи Фондацията в развитието на детския шах в няколко български града, един от които е и Варна.

Проектът ще бъде координиран от варненския клуб „Веселин Топалов" 2006. На широк кръг български деца и младежи ще бъде предложена цялостна обучителна програма и поредица от турнири, както и публикуване на много потребни шахматни учебници и обучение за треньори. В първата си година проектът ще включи деца от шахматни клубове във Варна, Шумен, Плевен, Пловдив и Благоевград. В съседни по-малки градове ще бъдат създадени още пет клуба, като във всеки от тях се тренират по 30 деца. Във втората и трета година проектът ще обхване още по пет клуба, така че общият им брой ще достигне 20, а броят на децата - 600.

Всяка година ще се провеждат по пет регионални турнира, като в хода им децата научават както сложностите на шахматната игра, така и основите на турнирните правила (работа с часовник, записване на ходовете, турнирна етика). Победителите ще участват в Национален турнир, а най-добрият отбор ще представи страната ни в международното състезание „Надеждите на света". Турнирите ще се провеждат в пет възрастови групи (до 8, 10, 12 и 16 години), в седем кръга и по „швейцарската" система.

Заниманията с шах нямат за цел да превърнат децата в шампиони, а да променят личностните им качества. Подобни проекти в САЩ и Англия са доказали, че е достатъчно едно дете 2 години да играе шах от първи до трети клас, за да има много добри успехи в поведението и успеха по-нататък.

„Нашата основна цел е да бъдат привлечени повече деца за тази чудесна игра. В нея виждаме възможност за развитие на тяхното аналитично мислене, за мотивирането им за по-добра работа в училище, благородно да побеждават и благородно да губят. Тези качества са важни за техния живот нататък", подчерта Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България". Тя окачестви проекта като дългосрочна инвестиция в децата и младите хора в България.

С шах възпитават малчугани на благородство и аналитично мислене
netinfo

Деветото издание на европейския фестивал „Надеждите на света" се провежда днес в Гранд хотел Варна в курорта „Св. Св. Константин и Елена". Над 100 състезатели от България, Франция, Холандия, Унгария, Словения, Унгария, Литва, Русия, Украйна, Румъния, Молдова и Беларус мерят сили на общо 50 шахматни дъски. Тази година благодарение на Фондация Америка за България в турнира участват и най-добрите български деца-шахматисти. Сред тях и пловдивчанката Виктория Радева, която е световен вицешампион по шахмат до 10 години.

Около 70 на сто от участниците в детския турнир ще се пуснат и на втория голям турнир, който Гранд хотел Варна ще приеме през юли. Шестият открит турнир „Варна" с участието на млади шахматни надежди и утвърдени майстори и гросмайстори започва на 11 юли. Осем гросмайстори са потвърдили частието си на турнира. Сред тях са Иван Чепаринов и Александър Делчев от България, Нико Легкий от Франция, Танаш Хорват - треньор на Унгарския национален отбор по шах, Георги Багатуров - Грузия, Андрей Трегубов и Станислав Новохацкий от Русия.

Наградният фонд на турнир "Варна" ще е 20 000 лева. Амбицията на организаторите е да бъде възстановена славата на шахматната олимпиада „Златни пясъци", която събираше елита на спорта в продължение на 20 години.