С повече бебета се похвали АГ-болницата
С повече бебета се похвали АГ-болницата / sxc.hu, архив

1256 бебета са се родили в СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” през първите шест месеца на годината. Те са с близо 140 повече спрямо същия период на миналата година, когато в АГ болницата са проплакали 1117 новородени. Момченцата са 660, а момиченцата - 596, съобщиха от лечебното заведение.

Намалява броят на недоносените, които са с 20 бебета по-малко спрямо предходния период. Най-малкото бебе, което се отглежда в момента в болницата, е 630 грама.
По-малко новородени са преминали през интензивното неонатологично отделение – 130 срещу 178 през миналата година, съобщи управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков.

Многоплодните бременности са 21 - 18 двойки и 3 тройки бебета. С пет бебета са намалени родените с малформации - 25 за отчетния период. Общо преминалите пациентки през болницата са се увеличили - 3980, срещу 3524 през първите шест месеца на 2011 г.

„Трябва да се отбележи, че с извършените ремонти в последно време се промениха качествено условията за престой в болницата. Те са вече много по-добри както за родилките и бебетата, така и за останалите пациентки в здравното заведение“, допълни д-р Радослав Минков.