/ ThinkStock/Getty Images
"Аналитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет (МУ) във Варна", съобщи днес проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение, цитиран от БТА.

С поредица от събития Медицинският университет отваря врати в Европейската нощ на учените

Проектът е на стойност 2,5 милиона евро, които осигурява Европейската комисия. Медицинският университет във Варна е първата българска институция, която успя да се пребори с над 100 конкуренти и да спечели конкурса "Ръководител на Европейското научно пространство", допълни Тончев. Той уточни, че с този проект ще бъде допълнен и надграден потенциалът на учебното заведение в областта на регенерацията.

Ръководителят на проекта ще бъде избран чрез международен конкурс до май 2020 г. Той ще изгради екип от 6 души, чиято работа ще бъде финансирана с евросредствата. Крайната цел е след 5 години МУ-Варна да разполага с подготвени млади учени, както и да се разшири обемът и видът на трансплантациите на стволови клетки у нас, допълни Тончев.

МУ-Варна откри новата учебна година (СНИМКИ)

В научно-изследователския институт на университета вече работят 3 екипа, чиито занимания са в сферата на стволовите клетки. Над 100 са трансплантациите на костно-мозъчни стволови клетки, извършени от екипа на на проф. Игор Резник.

Правят се и клинични изпитания за използването им при автоимунни болести като множествената склероза. 140 души с увреждания на роговицата на очите са прогледнали след присаждане на собствени или от донор лимбални стволови клетки от екипа на зам.-ректора на МУ-Варна проф.Христина Групчева.

Доц. Невяна Фесчиева: Добрият лекар трябва да има познания по етика, изкуство и история

Третият екип начело с проф.Тончев е пионер в страната в изследването на стволовите клетки в мозъка. Самият той посочи, че изпитанията още са на експериментално ниво, но потенциалът е огромен, тъй като се засяга широк кръг от неврологични и психиатрични болести.
БТА