Доц. д-р Невяна Фесчиева
Доц. д-р Невяна Фесчиева / МУ Варна
Доц. Фесчиева пред Дарик за това колко е важна История на медицината
Доц. д-р Невяна Фесчиева
101925
Доц. д-р Невяна Фесчиева
  • Доц. д-р Невяна Фесчиева
Знаете ли, че:
  • Изискванията за акушерките в Римска империя са били да имат добро зрение, обоняние и слух, да бъдат умни и паметливи, а пръстите им да са дълги и тънки.
  • В болниците в арабските халифати се правят първите записи как се чувства болният в различни дни.
  • Във войните много повече войници умират от болести, а не в битки. Пример за такава болест е дизентерията.
  • В днешната медицина има много нови методи за диагностика, но медиците в древността са имали големи постижения без помощта на ехограф и скенер. Китайците са определяли състоянието на пациента според квалификацията на 24 вида пулс, за което се изисква много тънко наблюдение, събиране на опит и неговото обобщаване.
  • Свидетели сме на възраждането на Китайската медицина. Акупунктурата и различните видове масажи продължават да са непреходни. 
Тези и други интересни факти можете да научите от разговора ни с доц. д-р Невяна Фесчиева, който е в прикаченото аудио.

Варненският медицински университет е единственият в страната, който провежда курсове по История на медицината. Един от преподавателите е доц. д-р Невяна Фесчиева, председател на българското дружество по история на медицината и дългогодишен ръководител на катедрата по социална медицина в МУ Варна. В интервю за Дарик тя разказва за това колко е важно лекарите да имат познания за историята на своята професия, да знаят как се е развила тя през вековете и колко е повлияла тя на човешката история.