Разколът в църквата стигна до прокуратурата
Разколът в църквата стигна до прокуратурата / netinfo
Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил е подал сигнал до прокуратурата в морския град във връзка с дейността на свещеници от алтернативния разколнически синод. Сигналът е бил заведен в съда миналата година, като по него е била образувана преписка по член 274 ал. 2. от Наказателния кодекс, съобщи митрополитът.

"Жалваме се, защото варненските свещеници Любомир Попов и Борис Йорданов, които са от разколническия синод, използват печатите на Българската православна църква незаконно. Те издават кръщелни свидетелства, провеждат бракосъчетания, погребения, както и правят водосвети. Дейността им е незаконна и тези хора трябва да се покаят", категоричен бе първият духовник на Варна.

По повод решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург относно жалбата на нелегитимния разколнически синод, Общественият комитет Православни ценности ”Св. Цар Борис-Михаил” излезе със специална декларация. Според варненските представители на Българската православна църква, „канонични въпроси не могат да бъдат обект на Европейската конвенция за правата на човека. Препоръките на европейския съд допускат погазването на каноните на Светата Православна Църква, както и правата на милиони православни християни в България”, се посочва в изявлението.