/ БГНЕС
България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и финансово независими. Това е подчертал президентът Румен Радев в разговор с кмета на Каспичан Милена Недева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата са обсъдили перспективата за финансова децентрализация на общините.

Президентът Радев е участвал в тържественото честване на празника на Каспичан. Държавният глава е бил посрещнат от почетен караул на централния площад "Възраждане" в града, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е отслужил водосвет. Венци и цветя са били поднесени пред мемориал "Майка България" в памет на загиналите за свободата на Родината.

В приветствието си към гражданите държавният глава е посочил, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги. Президентът е изтъкнал, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край.

Кметът Милена Недева е отчела пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева е посочила, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите, е отбелязал Румен Радев. Той е добавил, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни. Президентът е изразил съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.

В словото си пред гражданите на Каспичан Радев е уверил, че като държавен глава ще положи усилия да продължават дейностите за разкриване на огромното национално богатство и духовното наследство в древната столица Плиска.