Дарик
Дарик / Деян Герговски

Служители на ОД на МВР – Варна извършиха вчера 812 проверки на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации.

Шест досъдебни производства и две проверки за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, касаещ неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна, са образувани. Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

На всички входове и изходи на Варна са разположени КПП, които контролират движението на хора, във връзка с последните разпореждания на Националния оперативен щаб, целящи ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на страната.

ОДМВР – Варна предупреждава гражданите да пътуват само при неотложност на пътуването, наложена от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява с декларация, служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта, медицински документ, документ за самоличност.