карантина
карантина / iStock/Getty Images
Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура в града са постъпили 24 досъдебни производства

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на карантината и за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразния вирус, довел до пандемията в цял свят – престъпление  по член 326 от НК.

Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура във Варна са постъпили на специален надзор 24 досъдебни производства от района. 12 са делата, образувани в Районната прокуратура във Варна, шест са в Районната прокуратура в Шумен, и по три – в районните прокуратури в Разград и Търговище.

Най-голям е делът на производствата за нарушаване на разпоредена от здравните власти карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора с положителни проби за коронавирусната инфекция. Престъплението след гласуваните промени от Народното събрание се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  

Три от досъдебните производства са за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с разпространението на острозаразния вирус, довел до пандемия в света. Наказанието е до две години лишаване от свобода, но ако от престъплението са настъпили  значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Изменението влезе в сила на 24 март тази година и ще бъде в сила до отмяна на извънредното положение.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна напомня, че спазването на наложените ограничения и мерки по време на извънредното положение цели ограничение на разпространението на коронавирусната инфекция и запазването на човешки животи.