/ Thinkstock/Getty Images
Екосистемата на Черно море показва признаци на подобряване през последните години. Една от основните причини за това са европейските политики за по-чисти води на река Дунав, която е основният източник на замърсяване. Това заяви в ефира на Дарик Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. Тя изтъкна също и инвестициите в пречиствателни станции по българското крайжбрежие. Колапсът на индустрията и лошото състояние на селското състояние също са оказали положителен ефект, тъй като са намалили промишленото замърсяване. 

Въпреки всичко Черно море остава един от най-замърсените басейни в Европа, добави Момчева.  Тя обаче успокои, че при рибите нивата на тежки метали и други замърсители са под допустимите норми

„Няколко фактора правят Черно море уникално. То е най-големият безкислороден басейн, като само в 13 % от обема му се поддържа живот. Друга особеност е бавният обмен на водата, което го прави много чувствителен към външна намеса”.

След няколко години Институтът по океанология ще се нуждае от нов научно-изследователски кораб, тъй като сегашният „Академик” ще е вече на четири десетилетия. Той беше ремонтиран, след като правителството отпусна 1,1 млн. лв. За покупката на нов плавателен съд обаче ще са нужни 20 млн. евро.