/ пресцентър УМБАЛ
По-трудно се лекува зависимост от амфетамини, отколкото от хероин
Проф. д-р Христо Кожухаров
100968
Проф. д-р Христо Кожухаров
  • Проф. д-р Христо Кожухаров
"Проблемът със зависимостта към мобилните устройства е глобален. Бъдещето ще покаже дали е сериозен проблем". Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника във варненската болница "Света Марина". 

Практиката на специалиста показва, че зависимост към смартфони и компютри проявяват не само деца, а и родители. „Големият проблем е, че тези хора нямат потребност от други хора. Те стават самодостатъчни и изолирани, нямат необходимост да комуникират, а интернет медиите стават техен основен съветник”, поясни проф. Кожухаров, който е ръководител на Катедра „Психиатрия и медицинска психология” в Медицински университет-Варна.

Персонализирани тестове определят най-точното лечение за пациенти с психиатрични заболявания

Психичните разстройства, от които най-често страда българинът, са паническото разстройство, натрапливата невроза, социалната фобия и останалите видове фобии, които преди бяха наричани страхова невроза. Според психотерапевта с 25 години стаж, тесните специалисти в областта на наркоманиите постоянно виждат, научават и лекуват все нови състояния. 

„Трябва да говорим не толкова за зависимост към определени вещества, а за зависимо поведение, за зависимост към дейности, за жалост”, отбеляза професорът. Според него е трудно е да се каже дали се увеличава броят на страдащите от психични заболявания, тъй като психиатрите виждат само хората, които търсят помощ. 

„Проблемът е, че заради стигмата пациентът, който на даден етап осъзнава, разбира или близките му казват, че има някакъв проблем с психиката, не отива веднага на психиатър”, изтъкна проф. Кожухаров.  По думите му мнозина разчитат повече на социалните мрежи, сайтове и телевизионни предавания за "консултации".

Специалист разкри какво е умерено пиене и какво ни прави алкохолици

Агресията при психично болни, особени при зависимите към психоактивни вещества, е изключително тежка. „Имали сме пациенти, които успяват да разглобяват парно, да счупят железни, стъклени и пластмасови прегради. Те са опасни за себе си и за околните”, посочи той. 

Големият проблем при нарастващата употреба на амфетамини е, че те се правят във всеки гараж и не се знае какво има в хапчетата. Вземат се, за да се постигне някаква емоция. „Мислиш си обаче, че ти решаваш какво вещество вземаш. Всъщност химически някой друг решава това”, коментира специалистът.

Той разкри, че един от методите за лечение на социално неприемлива зависимост е смяната й със социално приемлива. Психиатърът даде за пример метадоновите програми, които правят бившите хероинозависими социално приемливи за обществото.

Целият разговор с проф. Кожухаров е в прикаченото аудио.