Приоритет за община Варна е грижата за хората с увреждания
Приоритет за община Варна е грижата за хората с увреждания / netinfo
За 1 млн. 862 хил. лв. са сключените договори за проекти през 2007 г. свързани с подпомагане на хора със специфични нужди. 1 млн. 386 хил. са изплатените средства по различни пътеки на хора с увреждания. Това стана ясно на първото заседание на Общинския съвет за рехабилитация и социална интеграция на хората с увреждания.

Освен монтираните вече асансьорни платформи в подлези на гр. Варна, вече работят различни дневни центрове за рехабилитация и социална интеграция за деца и възрастни с психически и физически недъзи.

До края на годината в морската столица ще бъде отворена първата в България фитнес зала за хора с увреждания. Уредите в нея са на стойност 12 хил. лв. и са специално пригодени за инвалиди.

238 хил. лв. са парите, вложени за закупуване на карти за пътуване в градската мрежа за деца с церебрална парализа и техните придружители. 3 млн. 150 хил лв. е похарчила общината за карти на пенсионери.

Сред приоритетите, които ще залегнат в социалната програма на община Варна за 2008 г. ще бъдат: разкриването на дневни центрове за деца и младежи с умствена изостаналост и физически недъзи, център за семейно планиране и консултиране, изграждане на защитени жилища за лица със сетивни и физически увреждания, създаване на единен информационен център за социални услуги и много др.

Заседанието на съвета приключи с приемането на нов член в него. Това е фондация “Равен шанс”, която е доставчик на социални услуги и разполага с дневен център за хора с хронични психически заболявания. До момента 45 са неправителствените организации, които участват в общинския съвет за рехабилитация и социална интеграция на хората с увреждания.