Предателите на Хипократ
Предателите на Хипократ / netinfo
"Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство. Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава."

При положение, че не сте се сетили, това е част от Хипократовата клетва. Случвало ли ви се е да се разболеете и да посетите лекар? Вероятно да. Моите съболезнования... Сблъсквайки се по принуда с дейността на медиците в страната започнах да се чудя пред кого са дали клетва: Хипократ, д-р Менгеле или „Капиталът” на Маркс. Дами и господа, нека ви представя универсалната „бойна” единица, наречена джипи. Той е лекар по диплома, търговец по закон и неустановен по призвание. Сигурно на всеки от вас се е наложило да прибегне до услугите на такъв човек.

Срещу вашата потребителска такса той ви продава наименованията на няколко медикамента, които ако сте късметлия, може и да са подходящи за вас. Често ли ви се случва преди да ви изпишат антибиотик да бъде изготвена индивидуална антибиограма? Имате ли спомен кога за последно някой ви е питал за съпътстващи заболявания, изписвайки ви лечение? Интересува ли се вашето джипи за дългосрочните странични ефекти на назначената терапия и индивидуалните особености на организма ви? Не!

Защото Хипократовата клетва отдавна е смазана от Търговския закон. Вие сте клиент, не пациент, при това често оставате зле обслужен. 10 % от лекарите ще знаят какво ви има и ще ви помогнат адекватно. 20 % от тях ще улучат диагнозата, но ще объркат лечението. 30 % ще ви изпишат медикаменти, отговарящи на 15 заболявания, за да може евентуално и вашето да попадне сред тях. И 40 % откровено ще „стрелят в тъмното” докато вие продължавате да се влошавате.

Нека ви посоча малко фактология. Шеф на очна клиника определя като абсолютно здраво око с безспорна гнойна инфекция, потвърдена след това от друг специалист. Здравен служител с дългогодишен стаж изписва употреба на лекарство в двойна доза над максимално допустимата. Медик ви дава антибиотик в занижено за килограмите ви количество и когато заболяването се усложни продължава терапията с медикамент, който от поне 10 години не се употребява извън ветеринарните лазарети. Гинеколог съобщава на бременна жена, че плодът й е без глава и се налага аборт, месеци след което тя ражда съвършено здраво дете. Мога да изброявам повече, отколкото искате да чуете. Сигурна съм, че няма да са малко тези от вас, които знаят за починал, вследствие на лекарска грешка. Сред тях са родилки, сърдечно болни, хора с различни пристъпи и дори с обикновени ушни инфекции, които не са открити навреме.

Има ли осъдени лекари? Вероятно да, но много по-малко от заслужаващите го. Понеже и съдебната система агонизира в метастазите на собствената си неадекватност. Ако твърдите, че не сте чували и за корупцията сред медиците, за търгуването с услуги, които са техни задължения, значи сте един от тях. Щом искате да ви се обърне внимание, пригответе пари, защото хуманните професии в България добиват антихуманни проявления.

Посещавали ли сте спешен център за медицинска помощ? На несблъскалите се с тяхно величество лекарите нека обясня: чакате около час и половина с бъбречна криза, която по мнение на уролози предизвиква втората по сила болка в света. Преди това субект в бяло с неясна квалификация, съмнителен морал и доста флегматични движения ви заявява, че „трябва да изчакате”. Какво и кого -не следва да ви бъде обяснено, въпреки че, забележете, се намирате в СПЕШЕН център.

Същия отговор получава и плачеща майка на дете с разбита глава, чието яке вече е подгизнало с кръв до гърдите. Всичко, което тя получава, е шепа памук и безучастни погледи, защото е необходимо да влезе в точно определен кабинет, никой друг от медицинския персонал не е чувал за кръвоспиране, а след доста време от стаята, за която чакат вече изтръпнали от болка хора, се подава усмихнат лекар, който спокойно коментира със сестрата къде учи дъщеря й. Това дами и господа се нарича безочие, наглост и цинизъм, които съчетани с отблъскващото невежество на голяма част от представителите в медицинския бранш, създават цялостния облик на здравната безстопанственост в България. Сигурно ви се е налагало и да сте в болница, но сами да закупувате необходимите ви лекарства, защото здравният център също е търговско дружество и не е заинтересован да снабдява всичко, което ви е необходимо.

На първо време няма да е лошо общопрактикуващите търговци с откъслечни медицински спомени да осъзнаят, че от всяко лекарство има конкретна полза и конкретна вреда и не бихме искали да интоксикираме по спешност черния си дроб, защото Доктор Ох Боли желае да се застрахова по обвинения за некадърност. Само че предписвайки ни ненужни или неподходящи лекарства, той проявява точно такава. Народът казва, че всяко „стадо си има мършата”. Явно и всяка „мърша” си има стадото, което по закон наброява минимум 800 глави.

И така, уважаеми медицински работници, не забравяйте, че щом вие си позволявате да се подигравате със здравето ни, ние си позволяваме да ви презираме. И следващия път когато протестирате, ако ви е останало капка достойнство, първо помислете ще можете ли спокойно да погледнете роднините на човека, който почина във вашата болница.

Колкото до Хипократ – срамува се от вас и в гроба.

"Ако престъпя тази клетва нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава."

Вие сте се заклели в това.