гума трактор
гума трактор / iStock/Getty Images
Подсъдимият се опитал да припише вината на самия тракторист

За противозаконно унищожаване на части на трактор, собственост на дружество на бившия му съдружник, Районната прокуратура във Варна е предала 52-годишния Пламен Н.

Престъплението e било извършено от подсъдимия на 6 март 2017 г. Пламен Н. научил от свидетел по делото къде ще работи с трактора работник на бившия му съдружник. С още двама мъже отишли в землището на село Казашка река.

Подсъдимият започнал да ругае тракториста, качил се в кабината и му нанесъл удар в главата с юмрук, издърпал мобилния му телефон и го изхвърлил в нивата. След това с чук, който се намирал на пода на трактора, Пламен Н. започнал да нанася удари върху стъклото и лявата врата на трактора, повредил и ключалката.

Разпоредил на тракториста да излезе от кабината. След като пострадалият слязъл на земята, един от придружаващите Пламен Н. мъже нанесъл удари в стомаха и слабините на работника. 

С действията си подсъдимият нанесъл щети по трактора на стойност над 1000 лева. За нанесените телесни повреди на тракториста и за повредения му телефон материалите са отделени от това досъдебно производство.  

В хода на разследването подсъдимият се опитал да припише престъплението на самия тракторист, но обясненията му не са кредитирани от Районната прокуратура във Варна, тъй като представляват защитна теза и се опровергават от гласните и писмените доказателства по делото.

Като причина за извършеното престъпление прокуратурата сочи незачитане на правовия ред в страната и правото на собственост. До момента щетите не са възстановени от Пламен Н.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода до 5 години. Мъжът е управител на друго дружество, занимаващо се със земеделие.